ZNA en HIVSET laten Indische verpleegkundigen overvliegen

Een ZNA-proefproject in samenwerking met hogeschool HIVSET liet 17 Indische verpleegkundigen selecteren en overvliegen nadat ze een taalcursus kregen.

“We trainen hen nu, want ze kennen niet noodzakelijk al onze procedures en technieken. Ze moeten weldra operationeel worden. Valt dat mee, dan trekken we het project open”, aldus ceo van ZNA Wouter De Ploey.

De verpleegkundigen zijn afkomstig uit Kerala, een deelstaat in het uiterste zuidwesten van India. Ze volgen  gedurende zes maanden een intensief traject: een combinatie van lessen, stages en maatschappelijk werk. Daarbij worden ze begeleid door een professioneel team van vijf personen: twee verpleegkundigen, een stagementor, pedagoog en psycholoog.

Vooral de geriatrische en psychiatrische verpleegkundige inhoud zal aan bod komen. Daarnaast kunnen ze hun verpleegtechnische vaardigheden afstemmen op het materiaal dat in de Belgische zorgorganisaties wordt gebruikt. Het verpleegkundige en klinisch redeneren is een vanzelfsprekend onderdeel. En men besteedt ook aandacht aan patiëntenrechten, zorgethiek en socio-culturele aspecten.

De Indische studenten beschikken over een minimum Nederlands taalniveau maar moeten zich nog verder in onze taal verdiepen. 

Het is maar een van de pogingen om het tekort van zorgverleners een beetje op te vangen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.