Zorgsector voert dinsdag prikactie aan kabinet Vandenbroucke

De vakbonden van de zorgsector trekken dinsdag naar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat heeft de christelijke vakbond ACV Puls aangekondigd. Met de prikactie vraagt de sector opnieuw aan de federale regering om in 2024 te investeren in hun personeel.

In april publiceerden de vakbonden een lijst van 25 voorstellen die verloning en werkomstandigheden kunnen opkrikken. Twee maanden later trokken ruim 22.000 werknemers uit de zorg-, welzijn- en cultuursectoren naar Brussel voor een betoging. Nu de federale regering de koppen bij elkaar steekt over de begroting, herinneren de vakbonden nog eens aan hun vraag.

"De Vlaamse regering heeft al geld vrijgemaakt voor de kinderopvang, maar op federaal niveau merken we nog geen tegemoetkoming", verkaart Olivier Remy, van ACV Puls. "De bestaande initiatieven, zoals de zij-instroom, zijn zeer succesvol, maar er zijn middelen nodig om die succesvol te houden."

Concreet vragen de vakbonden dat de regering meer investeert in personeel, bijvoorbeeld door opleidingen en bijscholingen, maar ook door een betere financiële ondersteuning van stagiairs. Verder willen ze het statuut opkrikken en de combinatie werk-privé zien verbeteren. Ten slotte legt ACV Puls ook de nadruk op solidariteit. Zo vraagt de vakbond een faire verloning in de cultuursector en een strengere overheidscontrole op commerciële zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.