Chirec krijgt Prix de l’Innovation Patient Numérique

In een seminarie over digitale en andere evoluties in de medische en ziekenhuiswereld, ging de Prix de l’Innovation Patient Numérique 2017 naar het Chirec Innovative Hospital Datacenter op de Delta site (Brussel). De prijs werd overhandigd aan Olivier Remacle, CIO van de ziekenhuisgroep.

De Prix de l’Innovation Patient Numérique bekroont het beste project inzake technologische innovatie of toepassing in de gezondheidszorg. Dit jaar werd de prijs uitgereikt tijdens het seminarie ‘Du patient numérique aux trajets de soins augmentés: faut-il tuer le transhumanisme?’.

“De informatica wordt almaar belangrijker in alle departementen van het ziekenhuis”, zei Olivier Remacle, directeur informatica van de Chirec ziekenhuisgroep (500 bedden en 4.300 medewerkers verspreid over zeven, binnenkort acht, sites). Daarnaast ging hij in op het laatste project van de groep, het nieuwe ziekenhuis dat in december ingehuldigd wordt op de Delta site in Brussel.

Het splinternieuwe ziekenhuis moest vernieuwend en realistisch zijn, een combinatie van gebruiksvriendelijkheid en een lange termijnvisie, een ultramodern digitaal ziekenhuis waarin de patiënt centraal staat. Er werd een nieuw datacentrum gebouwd met een oppervlakte van 200 m2 en niet minder dan 56 serverkasten, 12.000 netwerkcontacten, 850 wifi-toegangspunten, 740 km kabels en 92 km optische vezels. Om optimale toegankelijkheid en doeltreffendheid te kunnen garanderen werden alle elementen ontdubbeld (elektriciteit, koeling, watertoevoer, branddetectie, enz.) en wordt een tweede datacenter ondergebracht bij Cofely in Spy (Namen) voor totale redundantie. Ook het pc-park werd volledig vernieuwd met 1.500 pc’s, 60 all-in-one pc’s en 250 mobiele pc’s.

Daarnaast telt het nieuwe operatiekwartier 35 operatiezalen met een digitaal videosysteem, twee nieuwe radiotherapietafels en twee innovatieve operatiekamers. In de toekomst zal er ook werk gemaakt worden van een medical body area network (BAN), wearable medical BAN apps incluis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.