Dialyseafdeling Jessa: primeur met recyclage medisch plastic afval

Ongeveer 85% van het gebruikte medische plastic in een ziekenhuis heeft potentie om gerecycleerd te worden in plaats van verbrand. Zo kan het opnieuw worden gebruikt als grondstof voor geavanceerde recycling en de daaropvolgende productie van hoogwaardige polymeren van medische kwaliteit. Het project waar de dialyseafdeling van Jessa stapte als eerste instapte, doet dat met succes.

Jessa startte in 2021 de samenwerking met Sabic, een wereldleider in de chemische industrie. De dienst nierdialyse, stapte als eerste in hun ‘TRUCIRCLE™’- project. Daarbij werd (met succes) gebruikt medisch plastic hergebruikt voor de productie van polymeren van medische kwaliteit met dezelfde eigenschappen, zuiverheid en fysiologische veiligheid als nieuw geproduceerde polymeren van medische kwaliteit. 

Dit is baanbrekend en draagt enorm veel bij aan een meer circulaire medische economie, heet het. 

Karl Zwinnen, Project Engineer bij Jessa: "We zijn erg blij met deze geavanceerde en circulaire recyclingaanpak om ons medisch afvalbeheer te verbeteren. Dit project zal ons helpen om onze ecologische voetafdruk van onze medische producten te verkleinen, omdat we verbranding na gebruik voorkomen. Dus de oplossing draagt niet alleen bij aan meer duurzaamheid en circulariteit, maar biedt ook een enorm potentieel om onze verwijderingskosten te verlagen. We kijken ernaar uit om het in alle Jessa-locaties te implementeren." 

Lada Kurelec, General Manager, Polymers Technology & Innovation bij Sabic: "We hebben geleerd hoe individueel geloof in circulariteit de industrie kan mobiliseren om samen te werken. Daardoor werd het mogelijk om in zeer korte tijd een baanbrekend ecosysteem te creëren voor het inzamelen en recyclen van niet-verontreinigd medisch afval. Dankzij deze samenwerking creëren we een ISCC+ gecertificeerd circulaire TRUCIRCLE™ polymeerportfolio die de gezondheidszorgmarkt kan bedienen. We nodigen andere spelers in de waardeketen uit om zich bij ons en Jessa aan te sluiten in dit baanbrekende initiatief." 

Op de foto de believers van het eerste uur van het project bij Jessa: nefroloog dr. Koen Stas en verpleegkundige Kris Claes

> Wereldwijde afvalberg blijft maar groeien

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.