Antwerpen start in wereldprimeur databeheer met burger aan het roer

“We staan klaar om het eerste burger-gecentreerde dataplatform te lanceren”, liet Prof. Koen Kas weten tijdens de persconferentie van Behra (Belgian Heart Rhythm Association). Dat met de steun van Vito, Domus Medica, Zorgnet-Icuro, de Koning Boudewijnstichting en het Vlaams Patiëntenplatform.

Met het zogenaamde ‘We Are-partnerschap’ wil men het vertrouwen van burgers, van patiënten in onderzoek en ontwikkeling dankzij data vergroten. We Are doet dit door burgers eigenaarschap te geven over de eigen data en door hen actief te betrekken bij beslissingen over het platform dat de data beheert.

Hierdoor krijgen burgers de garantie dat ze hun data veilig kunnen delen als hefboom voor persoonlijk welzijn en het algemeen belang. Het delen van data heeft namelijk vele voordelen om nieuwe diensten te ontwikkelen op maat van een persoon of groep van personen of heel gericht onderzoek te kunnen doen.

Daarmee krijgt elke Belg dus op termijn een eigen dataplatform waar hij of zij zelf kan beslissen welke data er veilig in bewaard worden. Het is dan aan derde partijen om eventueel op de deur van die kluis te komen aankloppen om hun diensten aan te bieden, en bijgevolg de eigen data niet meer ongecontroleerd zullen rondzwerven op Google of FaceBook.

"De data blijven dan echt in handen van de burger zelf en hij beslist wie ze wanneer kan gebruiken via zijn eigen dashboard. Ook je eigen afbeelding zal dan beschermd worden, want nu is het al mogelijk om op basis daarvan ziektes te voorspellen. Dat moet de aanzet vormen tot een écht schitterend e-healthsysteem", aldus nog Prof. Kas.

Het project wordt eerst uitgerold over de provincie Antwerpen - het is getest in zes gemeenten en positief geëvalueerd. Het wordt later uitgerold in Vlaanderen en nog later in heel België. Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.