AZ Sint-Maarten introduceert slimme lamp met valdetectie

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen heeft twee van zijn patiëntenkamers op de dienst geriatrie uitgerust met slimme lampen. De Nobi-lamp detecteert een val en verwittigt de verpleging, zodat ze sneller kan ingrijpen. Snel ingrijpen zorgt voor minder complicaties na een val en mogelijk dus een sneller herstel.

De lampen detecteren wanneer de patiënt valt maar zullen ook 's nachts, wanneer ze beweging detecteren, lichtjes laten branden waardoor de kamer verlicht wordt en valpartijen vermeden kunnen worden. "Vallen zijn een heel courante reden voor een opname op de dienst geriatrie en helaas gebeuren ook in het ziekenhuis regelmatig vallen", zegt Dr. Marleen Van Esbroeck, medisch diensthoofd geriatrie in AZ Sint-Maarten. "Ongeveer een op de drie opnames op onze dienst gebeurt na een val. Een valrisico in een vreemde omgeving is nog groter. We hebben onze klassieke hulpmiddelen zoals kinesitherapie, ergotherapie en verschillende loophulpmiddelen maar we proberen elke bijkomende val te voorkomen."

De Nobi-lamp geeft 's nachts licht wanneer patiënten rechtop gaan zitten of uit hun bed stappen, en bij een mogelijke val vraagt de lamp 'bent u gevallen?' Bij elk ander antwoord dan 'neen' wordt de verpleging verwittigd op haar telefoon. Zo kan de verpleging onmiddellijk handelen en erger voorkomen. "Voor ons zijn die lampen onze ogen op onze rug", zegt hoofdverpleegkundige Peggy Deckers. "Het geeft een veilig gevoel en hopelijk kunnen we zo complicaties na een val voorkomen."

De lampen werden ontwikkeld door Nobi en zijn al in verschillende woonzorgcentra geïnstalleerd. AZ Sint-Maarten is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat de technologie nu ook gebruikt. "Zeventien procent van alle opgenomen patiënten valt minstens een keer in het ziekenhuis", zegt Roeland Pelgrims van Nobi. "Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter. We zijn de lampen nog aan het uitbreiden met slimme monitoring, hoe meer gegevens een verpleger ter beschikking heeft, hoe sneller en efficiënter hij kan handelen. In de woonzorgcentra waar we actief zijn, worden 80 procent meer vallen geregistreerd dus wellicht worden veel vallen niet gedetecteerd."

AZ Sint-Maarten heeft een grote afdeling geriatrie met 150 bedden. De verwardheid na een val zorgt er vaak voor dat mensen niet adequaat reageren of niet op de alarmknop duwen. Voorlopig start het ziekenhuis met vijf Nobi-lampen die uitgebreid zullen worden geëvalueerd.

Lees ook: AZ Sint-Maarten volgt hartpatiënten thuis op

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.