Belgische ziekenhuizen werken mee aan internationale studie naar CT-scans met AI

Twee Belgische ziekenhuizen, het Antwerpse Gasthuiszusters en het West-Vlaamse Sint-Jan, werken mee aan een internationale studie naar duurzame CT-scans die gebruikmaken van artificiële intelligentie. Dat meldt GZA Ziekenhuizen.

Een CT-scan (met röntgenstralen, red.) is zowat de meest voorkomende beeldvormingsmethode in de gezondheidszorg. De Universiteit van Oxford ontwikkelde een methode waarbij geen contrastvloeistof meer dient ingespoten te worden bij de patiënt. Dat zou niet alleen beter zijn voor de patiënt, maar ook voor het milieu.

De gemiddelde CO2-voetafdruk van een CT-scan bedraagt 9 kilogram. Dat komt onder andere door het wegwerpmateriaal dat wordt gebruikt en de energie die nodig is om de scan te maken.

Daarnaast vereisen de meeste CT-scans een injectie met gejodeerde contrastvloeistof, die bepaalde aandoeningen op de scan beter zichtbaar maakt. Die contrastvloeistof wordt niet door het lichaam opgenomen, maar met de urine uitgescheiden, waardoor farmaceutisch afval vrijkomt in het rioolwater en de biodiversiteit stroomafwaarts beïnvloedt.

Bij de nieuwe 'CT Digital Contrast'-methode hoeft de patiënt geen contrastvloeistof ingespoten te krijgen, en volstaat het om één scan te maken in plaats van de gebruikelijke twee. Dat doet de wachttijden zakken en de verbruikte energie dalen. Na de scan genereert een algoritme met AI het contrast digitaal en legt het dit over een origineel CT-beeld zonder contrast. Zo verlaagt ook de blootstelling aan straling.

Om de technologie verder te onderzoeken werd een internationaal consortium (AICT) opgericht waar GZA Ziekenhuizen en Sint-Jan Brugge-Oostende deel van uitmaken. Daarnaast zijn er nog andere ziekenhuizen die deelnemen uit Frankrijk, Griekenland, Polen, Engeland, Schotland, Australië en Brazilië.

De ziekenhuisgroepen werken mee aan een grote databank van CT-beelden die nodig is om de AI-technologie verder te trainen. Het gaat over een databank van 1 miljoen CT-scans, wat overeenkomt met zowat 500 miljoen foto's. Er wordt ook gewerkt aan een ethisch kader om het delen van die gegevens volledig volgens de privacywetgeving te laten verlopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.