Digitale innovatie: Coalition Next Belgium lanceert een nieuwe projectoproep

Elke dag maakt de technologische vooruitgang een betere aanpak van gezondheidsproblemen mogelijk. In deze context lanceert Coalition Next Belgium een eerste projectoproep die gericht is op digitale innovatie in Belgische ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties.

De geselecteerde projecten zullen in 2023 versneld worden ingevoerd, zodat de innovaties echt ten goede komen aan patiënten en zorgprofessionals. De Next Belgium Coalition is een initiatief van en voor Belgische zorginstellingen, verenigingen en de zorgsector, die de implementatie van digitale innovaties in de zorg willen versnellen.

Drie thema’s
Met deze projectoproep wil Coalition Next Belgium vooral projecten ontwikkelen rond drie essentiële thema's voor ons gezondheidssysteem:

1. Preventie en/of betere toegang tot zorg
2. Versnelling van de diagnose en/of optimalisering van zorgpaden
3. Betere processen voor zorg op afstand

Voor Azéle Mathieu, Innovation Lead bij MSD en voorzitter van Coalition Next Belgium, is dit een krachtig co-creatieproces. “We beginnen met de noden van de zorginstellingen om de thema's van een projectoproep te bepalen. Dit iteratieve proces is een rijke leerervaring voor iedereen: we begrijpen de realiteit op het terrein beter. De afgelopen drie maanden zijn we elke week bijeengekomen, waardoor we sterke banden binnen de gemeenschap kunnen opbouwen en elk nieuwe participant zich op natuurlijke wijze in het ecosysteem kan integreren. Onze collectieve manier van werken is vloeiend, flexibel, verenigend en uniek. Ik hoop dat de oproep voor projecten nuttige en efficiënte oplossingen voor zorgorganisaties zal aantrekken.”

Deelnemers kunnen uit andere landen komen: "Uit Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, zolang de oplossing in een Belgisch ziekenhuis kan worden toegepast. Artsen kunnen ook oplossingen voorstellen. En artsen kunnen zich bij de coalitie aansluiten als zij geïnteresseerd zijn in ons project. Het is een ecosysteem dat open blijft staan voor mensen die in de gezondheidszorg of in de industrie werken.”

De juiste partner vinden
Christophe Jauquet, Ecosystem Lead bij Coalition Next Belgium, verwacht een groot aantal kandidaturen: "Voor bedrijven met digitale gezondheidsoplossingen is de implementatie niet altijd gemakkelijk. Maar Coalition Next Belgium biedt de mogelijkheid om direct de juiste contactpersoon in het ziekenhuis te bereiken die geïnteresseerd is in deze oplossing."

Voor ziekenhuizen
Dit project biedt een groot voordeel voor zorginstellingen, zoals Dieter De Court, Innovation Lead bij UZ Brussel en vicevoorzitter van Coalition Next Belgium, zegt: “De nadruk ligt op het proces in de zoektocht naar zorgoplossingen. Zo krijgen wij als ziekenhuis een breder beeld van het aanbod aan innovatieve oplossingen van de verschillende startups. Het moedigt zorgverleners aan om de toekomst van onze diensten veilig te stellen. Het is ook een kans om de samenwerking met de farmaceutische industrie in een andere dimensie te bekijken.”

Startende en innovatieve bedrijven kunnen tot 31 oktober 2022 om 12.00 uur een aanvraag indienen. De stichtende leden, waaronder instellingen voor gezondheidszorg, zullen alle projecten zelf evalueren. Na de selectie van de projecten zal de roll-out plaatsvinden met alle geïnteresseerde partijen.

> Klik op de volgende link voor meer informatie en om een kandidatuur in te dienen: https://www.coalitionnext.com/coalition-next-belgium-2022

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.