Een nieuwe generatie 3D-geprinte vasculaire stents

Biocompatibel 3D-printen zou een grote stap voorwaarts kunnen betekenen in de ontwikkeling van bio-resorbeerbare vasculaire stents (BVS), die een veelbelovend alternatief bieden voor bare metal stents (BMS) en Drug-Eluting Stents (DES).

Hoewel deze laatste op grote schaal worden gebruikt en effectief zijn, hebben ze belangrijke beperkingen, met name op het gebied van biocompatibiliteit en de risico's van restenose en ontstekingsreacties na implantatie.

Bio-resorbeerbare vasculaire stents vervaardigd door 3D-printing kunnen worden ontworpen om op een gecontroleerde manier af te breken zodra hun tijdelijke ondersteunende functie is bereikt, waardoor het risico op complicaties op de lange termijn zoals chronische ontstekingen, die vaak voorkomen bij BMS, wordt verminderd. Een andere belangrijke vooruitgang is de mogelijkheid om de grootte, vorm en mechanische eigenschappen van BVS aan te passen aan de specifieke behoeften van elke patiënt.

Dit maatwerk wordt mogelijk gemaakt door de precisie van 3D-printen, waardoor de eigenschappen van de stent, zoals porositeit en stijfheid, nauwkeurig kunnen worden afgesteld en de compatibiliteit met de fysiologie van de patiënt wordt geoptimaliseerd. Vidmantas Šakalys, CEO van Vital3D Technologies, benadrukt het belang van deze vooruitgang: "3D-printing biedt een fijnere mate van controle over de mechanische eigenschappen en de degradatietijd van stents, die tot de meest cruciale aspecten voor BVS behoren." Deze technologie verbetert niet alleen de mechanische prestaties van stents, maar geeft ze ook eigenschappen die de regeneratie van endotheel bevorderen en het risico op restenose minimaliseren.

Bovendien kunnen met 3D-printing farmacologische middelen homogeen in het stentmateriaal worden opgenomen, die op een gecontroleerde manier kunnen worden afgegeven om trombose te voorkomen en de genezing van bloedvaten te bevorderen, zonder de nadelen van geneesmiddelcoatings die soms loslaten of ongelijkmatig worden aangebracht, zoals bij sommige DES het geval is.

De toepassing van 3D-geprinte BVS zou het landschap van interventionele behandelingen voor hart- en vaatziekten aanzienlijk kunnen veranderen. Deze technologie is weliswaar veelbelovend, maar vereist strenge klinische evaluatie om de formules te optimaliseren en de veiligheid en werkzaamheid op lange termijn te garanderen. De huidige vooruitzichten suggereren echter dat gepersonaliseerde BVS binnenkort een standaard kunnen worden in de gepersonaliseerde behandeling van vaatziekten, wat een belangrijke stap betekent in de richting van veiligere, patiëntvriendelijkere interventies.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.