Revolutionair 3D-scansysteem opent weg naar streeploos bestralen

Een revolutionair 3D-scansysteem maakt alle bestralingen in het Iridium Netwerk mogelijk zonder uitwendige huidmarkeringen en verhoogt comfort, precisie en veiligheid.

Bij een radiotherapiebehandeling is het tijdens de bestraling belangrijk dat de patiënt juist  gepositioneerd wordt. Tijdens voorbereidende onderzoeken wordt het ingestelde bestralingsgebied vastgelegd op CT-beelden en vervolgens op de huid geprojecteerd en afgetekend met speciale inkt. Dat laatste verandert.

Binnen het Iridium Netwerk wordt nu een nieuwe methode geïmplementeerd waarbij gebruik gemaakt wordt van een scansysteem dat een driedimensioneel (3D) live-beeld vormt van de patiënt tijdens de behandeling. Een ingenieus softwaresysteem vergelijkt dit 3D-live-beeld met een referentiebeeld van de patiënt waardoor men zonder markeringen kan bestralen.

Comfort, precisie en veiligheid

Deze methode laat toe om de patiënt uiterst correct te positioneren zonder gebruik te maken van uitwendige markeringen op de huid van de patiënt. “Hiermee voorkomen we bij patiënten emotionele belastingen die deze huidmarkeringen vaak met zich meebrengen. De markeringen moeten immers gedurende de hele behandelingsperiode zichtbaar blijven”, verduidelijkt dr. Piet Dirix.

“Een tweede meerwaarde is dat we dankzij dit 3D-live-beeld de exacte positie van de patiënt monitoren tijdens de bestraling. Zodra de patiënt beweegt, onderbreekt het systeem automatisch de bestraling. Het 3D-scansysteem voorkomt zo dat gezond weefsel ten onrechte bestraald zou worden”, gaat dr. Dirix verder. Het systeem verhoogt zo dus niet alleen de kwaliteit van de behandeling, maar ook de veiligheid voor de patiënt.

Bovendien geeft het 3D-scansysteem - door het gebruik van zichtbaar licht - geen stralingsbelasting aan de patiënt. 

Begin 2021 werd het 3D-scansyteem in gebruik genomen op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. In het najaar van 2021 staat de definitieve uitrol op de andere sites van het Iridium Netwerk op de planning, zodat eind 2021 alle patiënten zonder uitwendige huidmarkeringen behandeld kunnen worden.

Het Iridium Netwerk pakt zo weer uit met innovaties ten dienste van de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.