"Kwantumsprong" digitalisering Duitse gezondheidszorg?

De Bondsdag -het Duitse parlement- nam gisteren 'digitale wetten' voor de gezondheidszorg aan. Die moeten voor minister van Volksgezondheid Lauterbach de weg vrijmaken voor "betere, efficiëntere geneeskunde". De oppositie ziet te veel ruimte voor 'interpretatie' en onthield zich. Zo staat wel het licht op groen voor het E-dossier, elektronische voorschriften en onderzoek via gezondheidsgegevens.

De digitale wetten omvatten de zogenaamde Digitalgesetz (DiGiG) en de Gesundheitsdatennutzungsgesetz (GDNG).

Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor de lancering van elektronische voorschriften op 1 januari 2024 en het elektronisch patiëntendossier (ePA) voor iedereen een jaar later. Daarnaast wordt onderzoek met geanonimiseerde gezondheidsgegevens vergemakkelijkt. De eerste reacties van artsen en andere verenigingen en instanties in de gezondheidszorg waren gemengd. De wettelijke ziektekostenverzekeraars bekritiseerden de extra verplichtingen in de omgang met het ePA, die pas deze week in de wet werden opgenomen.

Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) beschreef de twee wetten dan weer als een "kwantumsprong" in de ontwikkeling van het gezondheidszorgsysteem. De basis voor digitalisering was al gelegd aan het begin van het millennium. "20 jaar en miljarden euro's later moeten we toegeven dat alles nog hetzelfde is als 20 jaar geleden", aldus de minister.

"In de toekomst zal er nu evenwel een "betere, efficiëntere geneeskunde" ontstaan als patiëntgegevens niet apart in de systemen van de individuele dienstverleners zouden worden opgeslagen. De minister gaat ervan uit dat de meerderheid van de mensen in het land ook wil dat hun gezondheidsgegevens worden gebruikt voor onderzoek. Lauterbach kondigde ook een wet op medisch onderzoek aan om klinische studies aanzienlijk te versnellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.