Leeuwendeel zorgorganisaties naar minder dan 20% telezorg

Na de grootste opstoten van de pandemie keert een groot deel van de Amerikaanse zorgorganisaties terug naar minder dan 20% telezorg. Toch erkennen zorgaanbieders de waarde van telezorg als het gaat om langdurige zorg - vooral voor patiënten met gedragsstoornissen en patiënten met chronische problemen, blijkt uit een nieuwe studie.
Uit een nieuw rapport van de onderneming KLAS en het Center for Connected Medicine blijkt dat een meerderheid van de ondervraagde Amerikaanse organisaties in mei en juni van dit jaar minder dan 20% van hun bezoeken virtueel verzorgden.

Het rapport, The Intersection of Value and Telehealth, ondervroeg bijna 100 gekwalificeerde vertegenwoordigers over de prioritering en integratie van telegeneeskunde door hun organisatie. In het rapport werd gezocht naar trends in het gebruik van virtuele zorg te midden van de recente maanden van de COVID-19 pandemie.

Gebruik weer gedaald

"Het is zeker niet zo dat het gebruik van telegezondheidszorg zal terugvallen naar de periode vóór de pandemie - gezondheidszorgsystemen hebben te veel geïnvesteerd om deze oplossingen onder het stof te laten verdwijnen", staat in het rapport te lezen. "En veel patiënten hebben het gemak en de gemakken van e-visites en andere digitale gezondheidsoplossingen ervaren. "Toch is het gebruik gedaald met de heropening van dokterspraktijken en ziekenhuizen."

CCM en KLAS ontdekten dat meer dan 80% van de organisaties aangeeft minder dan 20% van hun afspraken via virtuele zorg te doen. In feite gaf 41% van de ondervraagde organisaties aan minder dan 10% van hun afspraken op die manier uit te voeren.

Het kleine handjevol respondenten dat momenteel meer dan 30% van hun afspraken virtueel afhandelt, merkt bovendien op dat hun volumes nog steeds zijn opgeblazen door de pandemie en verwacht dat ze op lange termijn lager zullen liggen.

Toch erkennen zorgaanbieders de waarde van telehealth als het gaat om langdurige zorg.

Chronische zorg

Bijna tweederde van de respondenten zegt telegeneeskunde een rol te zien spelen bij het beheer van chronische zorg, en meer dan de helft wijst op meer ingeburgerde 'gedragsgezondheid'. Daarentegen zag slechts 4% cardiologie als een gebied voor de potentiële uitbreiding van telegeneeskunde.

Breedbandproblemen

Onderzoekers onderzochten ook gemeenschappelijke belemmeringen voor telegezondheidszorg. Ongeveer twee derde wees op breedbandproblemen en gebrek aan toegang tot technologie voor patiënten als een belangrijke hindernis, vooral in landelijke gebieden.

De op een na grootste belemmering betrof onzekerheid over vergoedingen, vooral wegens het aanhoudende gebrek aan actie door het Congres op dit punt.

De behoefte aan betere telegezondheidszorgtechnologie en aan integratie van elektronische patiëntendossiers kwam ook bij ongeveer de helft van de respondenten naar voren: "De snelle uitbreiding van telegezondheidsoplossingen tijdens de pandemie liet veel organisaties achter met slecht ontwikkelde technologie en beperkte EPD-integratie," aldus de onderzoekers. Daarom onderzoeken vele respondenten mogelijkheden voor investeringen op dat vlak."

Andere belangrijke bevindingen waren: meer organisaties meten het gebruik van telegezondheidszorg en de tevredenheid van patiënten, en digitale voordeuren en patiëntenportalen zijn de belangrijkste toegangspunten voor telegezondheidszorg.

Telegezondheidszorg kende een onmiskenbare hausse in het gebruik aan het begin van de pandemie, waarbij sommige organisaties onthutsende stijgingen rapporteerden in maart en april 2020.

Het gebruik op lange termijn is echter een stuk meer in het duister gehuld.

Het is duidelijk, zoals KLAS en CCM opmerken, dat sommige patiënten geïnteresseerd zijn om gebruik te blijven maken van de diensten. Maar het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat er wijdverbreide telegezondheidsgegevens beschikbaar komen.

In de tussentijd hebben belangenorganisaties er bij parlementsleden op aangedrongen om actie te ondernemen ten behoeve van patiënten die wel gebruik willen blijven maken van virtuele zorg - en die dat misschien niet kunnen als er geen vergoeding beschikbaar is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.