Mario Huyghe: “Het ziekenhuis van morgen is een feit”

Philips, het bedrijf dat zich vandaag omschrijft als een ‘healthcare company’ brengt verschillende innovaties op de markt om het comfort van de patiënt te verbeteren én het werk van het verzorgend personeel te vergemakkelijken.

Marktkenners zeggen dat het ziekenhuis van morgen een andere functie zal vervullen dan vandaag. Van een globaal zorgcentrum zal het ziekenhuis evolueren naar een schakel in de gedecentraliseerde zorgketen. Daarnaast wordt de zorg hoe langer hoe preventiever en gebaseerd op de analyse van gegevens en zorgverstrekkers die almaar meer connected zullen zijn.

“Het aantal ziekenhuizen zal dalen omdat België ervoor gekozen heeft om het aantal ziekenhuizen van ongeveer honderd terug te brengen naar 25 geïntegreerde netwerken”, aldus Mario Huyghe. “Daarom zal de voorkeur uitgaan naar thuiszorg die minder duur zal worden dankzij de mobile technologie.”

Gezellig in het ziekenhuis
Dat wil niet zeggen dat ziekenhuizen zullen verdwijnen. Integendeel, ze worden een centrale actor in de gezondheidszorg. "Met een HealthTech aanbod wil Philips een alternatief bieden voor de huidige zorg die vaak duur is”, zegt Mario Huyghe. Het bedrijf deed ook onderzoek naar stress en doeltreffendheid in het kader van het project ‘Ambient Experience’. Dankzij een aantal soms heel eenvoudige ingrepen kan men het stressniveau van de ziekenhuispatiënt bestrijden en zo het toedienen van doeltreffende zorg vergemakkelijken. Aangepaste verlichting in de onderzoeksruimten, het gebruik van rustgevende beelden wanneer kinderen onder de scanner moeten, en ga zo maar door, innovatie schuilt soms in kleine hoekjes, aldus Mario Huyghe.

Nog altijd met het oog op het comfort van patiënten is er de ‘silent room’, op Intensieve zorg, onder meer voor pasgeborenen die daar zo weinig mogelijk gestoord worden wat de baby’s rustiger maakt en ook tot een beter contact leidt tussen verzorgend personeel en ouders door het vermijden van onnodige stress. De UZ Leuven bijvoorbeeld beschikken al over zo’n silent room.

Geïntegreerde zorg
Op het vlak van de digitale mammografie biedt Philips de ‘IntelliSpace Breast’ technologie waarmee mammografieën, ultrasound- en MRI-onderzoeken op één platform bekeken kunnen worden terwijl MicroDose een lagere dosis röntgenstraling mogelijk maakt.

Nog op het vlak van borstkanker maakte Philips werk van een partneriaat met PathAI voor oplossingen die tot een verbetering leiden van routinediagnoses. In België is het AZ Sint-Jan in Brugge het eerste ziekenhuis dat beschikt over een volledig gedigitaliseerde dienst pathologie.

Om het werk van radiologen te vergemakkelijken ontwikkelde Philips de ‘Echonaviator’, een technologie die echografie en röntgenonderzoek in één enkel geïntegreerd beeld vat en die cardiologen helpt om zich nog beter te oriënteren bij het bepalen van een diagnose en behandeling.

Tenslotte stelt Philips Azurion voor, een innovatief platform voor beeldgeleide interventies. Het platform heeft een ergonomisch design en een intuïtieve en aangename interface en helpt artsen bij het snel en doeltreffend uitvoeren van een aantal routine-ingrepen. Daarnaast leidt Azurion tot een optimalisatie van de werkflux en levert het tools voor de follow-up van de resultaten. Vandaag wordt er in het nieuwe ziekenhuis van de Chirec ziekenhuisgroep gewerkt aan de installatie van een operatiekamer met een Azurion platform. Hetzelfde gebeurde eerder al in een aantal Nederlandse ziekenhuizen zoals het Sint-Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Nog altijd volgens Huyghe werden er al zeven Azurion platforms besteld door Belgische ziekenhuizen.

“Het thema e-gezondheid staat vandaag op de agenda van zorgverstrekkers, zorginstellingen, patiënten en van de publieke opinie", zo besluit Mario Huyghe. Er zijn niet veel landen die zoveel intentieverklaringen, plannen, concrete acties en wetgevende initiatieven voor projecten in de gezondheidszorg op de agenda heeft staan dan België.

Maar eerder dan de voorkeur te geven aan evidence-based medecine waarbij er bewijzen geleverd moeten worden vooraleer een nieuwe technologie kan toegepast worden, zou de voorkeur moeten uitgaan naar early-evidence creation op basis van de positieve impact van een technologie. Daarna moet er werk gemaakt worden van ‘upscaling’, onder meer in het kader van de ziekenhuisnetwerken en moet men overschakelen naar toepassingen op grote schaal die tot aanzienlijke besparingen kunnen leiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.