Nederlands ziekenhuis doelwit van "pro-Russische hackers"

Nederlandse cybercrime-autoriteiten zeiden woensdag dat een Nederlands ziekenhuis dat zaterdag het slachtoffer werd van een cyberaanval, blijkbaar het doelwit was van een groep pro-Russische hackers. Die hackerrs hebben het ook gemunt op ziekenhuizen in andere Europese landen die Oekraïne steunen.

Het UMCG-ziekenhuis in Groningen, in het noorden van Nederland, maakte zaterdag bekend dat zijn website door een cyberaanval was geblokkeerd.

"Europese ziekenhuizen, waarbij Nederlandse, zouden het doelwit zijn geweest van de pro-Russische hackersgroep Killnet", aldus het Nederlands Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). "Deze groep heeft DDoS-aanvallen aangekondigd op onder meer ziekenhuizen (van landen) die Oekraïne helpen" om zich te verdedigen tegen de Russische agressie, voegde dezelfde bron eraan toe.

Bij een DDoS-aanval wordt het doelwit overspoeld met verzoeken voor een enorm aantal van gelijktijdige verbindingen waardoor het systeem crasht. "DDoS-aanvallen hebben tot nu toe matig succes en een beperkte impact", aldus het NCSC.

Ook ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Scandinavië en de VS hebben gemeld dat ze geviseerd werden.

Vorige week werden de websites van Duitse luchthavens, overheidsinstanties en de financiële sector aangevallen, wat toegeschreven werd aan de Killnet-groep. Dezelfde groep werd in verband gebracht met een DDoS-aanval op de website van het Europees Parlement in november, kort nadat het een resolutie had aangenomen waarin Rusland een "staatssponsor van terrorisme" werd genoemd.

> 75 miljoen voor cybersecurity in ziekenhuizen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.