Ouderen langer veilig thuis door slimme technologie

Jane, een initiatief van Belfius Insurance, en de innovatieve zorgcentrale Z-plus, opgericht door zorgorganisaties i-mens, Mederi en Familiehulp, slaan de handen in elkaar om een slimmere en preventieve thuiszorg in Vlaanderen aan te bieden. Ze laten daartoe artificiële intelligentie, discrete sensoren en thuiszorgverleners samenwerken. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig en veilig thuis wonen.

Meer inzetten op hybride zorg kan bovendien een antwoord bieden op de stijgende vraag naar ouderenzorg.

In Vlaanderen wonen er vandaag 150.000 zorgbehoevende ouderen zelfstandig thuis. Een thuiszorgmodel op maat betekent voor hen een enorme meerwaarde. Bovendien verlicht het de druk op de zorginfrastructuur en het daaraan gekoppelde kostenplaatje.

Dankzij artificiële intelligentie (AI) en discrete sensoren brengt Jane de dagelijkse routines en gewoonten van de ouderen in kaart. Gedragspatronen worden automatisch herkend. Elke afwijking stuurt een waarschuwing uit naar de zorgcentrale, waar getrainde zorgoperatoren alles op afstand opvolgen. Zo kan er eenvoudig(er) en snel(ler) geschakeld worden bij iedere bijkomende, zichtbare of onzichtbare, zorgnood of alarm.

Dat verbetert niet enkel de veiligheid en kwaliteit van de zorg, maar vermijdt ook onnodige hospitalisaties en kan mensenlevens redden. Wat Jane in kaart kan brengen is bijvoorbeeld een toenemend aantal toiletbezoeken, wat kan wijzen op een blaasontsteking, of een onderliggende aandoening zoals diabetes. Ook de eerste tekenen van dwaalgedrag kunnen sneller aan het licht komen.

Jullie Wyffels, algemeen manager Z-plus, legt uit: “Jane integreren in onze werking betekent dat we als eerste organisatie in België bouwen aan een geïntegreerd en afgestemd ecosysteem tussen informele en formele zorgverleners voor thuiszorg. We bieden meteen ook een structureel antwoord op de zorguitdagingen die voor de deur staan. Veilige en performante zorg op afstand is daarbij eerder noodzaak dan keuze.”

De afstandsoplossing is geen vervanging van de normale contacten, maar een aanvulling.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.