Radiologen stellen 3D CT-scan samen zonder röntgenstraling

Radiologen van het UZ Gent zijn er met behulp van geavanceerde software in geslaagd om MRI-beelden van botstructuren om te zetten naar CT-beelden in 3D. Een doorbraak die een oplossing kan bieden voor de gevaarlijke röntgenstraling die vrijkomt bij het maken van klassieke CT-beelden.

Jaarlijks ondergaan patiënten in België meer dan 2 miljoen CT-scans omdat precieze beeldvorming noodzakelijk is bij het behandelen van een botletsel. Maar de scans gebruiken röntgenstraling, wat zorgt voor een verhoogd risico op kanker.

"We weten hoe gevaarlijk CT-scans zijn", zegt professor Lennart Jans. "Daarom voeren we ze vaak niet uit bij botletsels. Maar het gevolg is dat we belangrijke informatie missen voor een goede diagnose en correcte behandeling."

De nieuwe techniek is veilig omdat MRI-scans werken met ongevaarlijke radiogolven. Ze zijn vooral geschikt voor weefsels zoals spieren, niet voor botstructuren zoals de rug of de heupen.

De primeur, die in het het toonaangevende tijdschrift Radiology is gepubliceerd, is mogelijk dankzij nieuwe technologie die gebaseerd is op artificiële intelligentie. De beelden zijn even precies als de klassieke CT-beelden.

De techniek wordt in het UZ Gent al toegepast voor beeldvorming van de rug, de heiligbeengewrichten en de heupen. Naar schatting 500 patiënten per jaar zullen de nieuwe scan kunnen laten maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.