Ruim 600.000 euro van Vlaanderen voor beter gebruik gezondheidsgegevens en AI

Het leer- en innovatiecentrum RADar van AZ Delta kreeg het fiat om het ADAM-project uit te rollen. Advanced Data-Aided Medicine (ADAM) wil het fundament leggen om nieuwe kennis uit data te halen. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits kende daarvoor, op advies van het Vlaams Agentschap Innoveren en Onderzoek (VLAIO) een subsidie van 635.000 euro toe. Artsen zijn vragende partij.

RADar wil met dit project de beschikbare data omzetten in kwalitatieve/bruikbare informatie die artsen toelaat nieuwe inzichten te verwerven over de gezondheid en behandeling van hun patiënten.

Het ADAM-project zal ondersteund en uitgerold worden op de dienst hartziekten voor patiënten met een kransslagaderaandoening o.l.v. dr. Karl Dujardin en op de dienst longziekten voor patiënten met longkanker o.l.v. dr. Ingel Demedts. Voor de ontwikkeling van deze technologie werd een subsidie aangevraagd aan het VLAIO voor een onderzoeksproject van 3 jaar. RADar werkt daarvoor nauw samen met verschillende teams van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de UGent.

Het onderzoek kost bijna 1,3 miljoen euro. Vlaanderen steunt voor de helft van dat bedrag.

Artificiële intelligentie

De hoeveelheid data in een ziekenhuis is zo groot dat de verwerking alleen nog mogelijk is met computerkracht. Daarom moeten de digitale data in mensentaal omgezet worden in de taal eigen aan computers, namelijk getallen. Het ADAM-project wil technologie ontwikkelen om deze transformatie te kunnen doen volgens internationale standaarden.

AZ Delta zal samen met IDLab artificiëleintelligentiemodellen uitwerken die bruikbaar zijn voor de ondersteuning van medische beslissingen. Zo zullen AZ Delta en IDLab artificiële modellen ontwikkelen, die de grote hoeveelheid van sensordata kunnen combineren met medische data en expertise, om tot inzichten te komen die de artsen ondersteunen bij hun beslissingen en het personaliseren van de behandeling van de patiënt.

Medische dossiers

Dat gebeurt met respect voor de privacy van de patiënt en in overeenstemming met de wet op de gegevensbescherming en de wetgeving inzake klinische studies.

De data die nu beschikbaar zijn in de ziekenhuizen, bv. in de medische dossiers van patiënten, kunnen worden gebruikt bij het voorspellen van uitkomsten van bepaalde behandelingen bij een patiënt. IDLab zal tekst, bv. medische kennis uit artsenbrieven, omzetten in context-specifieke kennis.

Artsen zijn vragende partij om deze bijkomende gegevens aangereikt te krijgen om zo samen met de patiënt de behandeling meer af te stemmen op maat van die patiënt. Voor de realisatie zal een spin-off opgericht worden om de technologie te ontwikkelen en dan breder te kunnen toepassen.

Realtimedata

Het ADAM-platform zal ook data verzamelen buiten het ziekenhuis: bij patiënten - die dat wensen - kunnen wearables (bv. slimme polshorloges) de hartslag, zuurstofverzadiging… meten.

In plaats van momentopnames (de controle bij de arts) kunnen data continu worden geregistreerd en geven ze een beter reallifebeeld. Deze gezondheidsdata zullen door een computer worden gestructureerd in een internationale code om deze gegevens realtime te kunnen verwerken. Zo kan de arts vanop afstand de gezondheidstoestand van de patiënt opvolgen en proactief een afspraak met de patiënt inplannen indien nodig.

Inspirerend

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Artificiële Intelligentie wint meer en meer aan belang, ook in de medische wereld. Dit project van AZ Delta zorgt ervoor dat patiënten sneller de juiste verzorging of behandeling krijgen. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook thuis en met respect voor de privacy."

"Het Vlaams onderzoeksprogramma rond Artificiële Intelligentie leidt tot allerlei concrete resultaten voor ons dagelijks leven. Sinds vorig jaar kent Vlaanderen 12 miljoen euro toe voor onderzoek rond AI. Volgens een internationaal adviescomité is het Vlaams initiatief inspirerend voor andere Europese regio’s. Dit project maakt deel uit van het programma rond zorg van het Vlaamse relanceplan.”

> Lees ook ons dossier AI op basis van onze enquête.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.