UMons lanceert met medische persgroep RMN Leerstoel AI en Digitale Geneeskunde

De volgende 5 bachelorpromoties geneeskunde zullen profiteren van specifiek onderwijs aan de UMons om digitale geneeskunde en artficiële intelligentie in hun toekomstige praktijk te integreren. Dr. Giovanni Briganti werd benoemd tot titularis van de Leerstoel. De Leerstoel wordt geschonken door de medische persgroep RMN en is een primeur in België.

Op vrijdag 23 september hij officieel gelanceerd in aanwezigheid van de staatssecretaris voor Digitalisering  Mathieu Michel. De Waalse minister van Volksgezondheid, Christie Morreale, woonde alles vanop afstand bij.

Op initiatief van de medische persgroep RMN (Vincent Leclercq en Philippe Marchal), onthulden de rector van het UMONS (Prof. Philippe Dubois), de vicerectoren (Diane Thomas, Pierre Duez) en de decaan van de faculteit geneeskunde (Prof. Alexandre Legrand) dit vijfjarig project. Het bestrijkt de academiejaren 2022-2023 tot 2027-2028.

"Het is van essentieel belang dat de geneeskunde de digitale revolutie omarmt en in al haar toepassingen integreert", aldus Mathieu Michel. "Dankzij AI zullen onze artsen beter uitgerust zijn om de relevantie van diagnoses, de voorspellende geneeskunde en de zorgkwaliteit te verbeteren, met name door beter rekening te houden met de specifieke behoeften van patiënten. Elk gebied kan worden geassocieerd met één specifiek kenmerk. Ons land moet internationaal geassocieerd worden als voorloper in digitale gezondheid."

Het initiatief wordt ook toegejuicht door de Waalse minister van Volksgezondheid, Christie Morreale, zoals ze onderstreepte in een video: "Deze leerstoel zal toekomstige gezondheidswerkers de mogelijkheid bieden om zich beter te scholen en de opleidingskwaliteit op dit vlak te verbeteren. Ik kreeg de kans om te werken aan de digitalisering van gezondheidsgegevens, telegeneeskunde, teleconsultatie en medische AI. Al deze termen vormen de kern van de oplossingen die we moeten bieden aan onze professionals in het veld die grote veranderingen ondergaan in de gezondheidssector."

Concreet zullen de volgende vijf lichtingen van toekomstige artsen profiteren van specifiek AI-onderwijs, zoals Dr. Giovanni Briganti, die voor de Leerstoel is benoemd, uitlegt: "Dit project maakt het mogelijk om data science en digitale technologie aan artsen te doceren en de artsen van morgen voor te bereiden. Wij willen de positie van UMONS als leider op het AI-gebied in de gezondheidszorg en op digitaal gebied consolideren. Vandaar deze cursus voor afgestudeerde artsen vanaf het derde jaar, samen met een online e-learning cursus met 5 modules, annex quiz."

De Leerstoel coördineert ook een gezamenlijk ULB/UMONS Inter-University Certificate (CIU) over hetzelfde thema, gericht op elke professional die verbonden is met de wereld van de gezondheid en die de basisprincipes van digitale gezondheid wil leren. Deze opleiding, die wordt gegeven op de campus van het Universitair Ziekenhuis van Charleroi (site Marie-Curie), begint op 7 oktober, maar is al volgeboekt.

Vincent Leclercq (CEO) en Philippe Marchal (Directeur Publicaties) van RMN beschouwen dit nieuwe partnerschap als zeer nuttig: "We zijn zeer begaan met de ontwikkeling en de toekomst van de geneeskunde. We willen toekomstige artsen helpen om beter opgeleid te worden in nieuwe technologie. We investeren ook veel in de bijscholing van artsen."

De cursussen van UMONS beginnen in november, maar de eerste werd afgelopen vrijdag 23 september gehouden tijdens een inaugurele zitting in aanwezigheid van de staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel.

Deze cursus laat studenten Artificial Intelligence en Digital Medicine kennismaken met Bachelor of Medicine (BA3) via een face-to-face cursus van 30 uur en een e-learning van 5 modules. Voor het academiejaar 2022-2023 wordt de klassikale cursus in het Engels gegeven (Artificial Intelligence). In 2023 wordt een cursus Frans opgenomen in het inschrijvingsgeld van de universiteit. De verworven studiepunten worden geregistreerd in het diploma van de deelnemers. Online opleidingsmodules zullen ook de opleiding van bachelors uitbreiden.

Het programma voor het eerste jaar heet "Inleiding tot de digitale geneeskunde" en met de steun van deskundigen uit de gezondheidswereld in België behandelt het de verschillende aspecten van digitale gezondheid (ongeveer 10 uur). Deze modules zullen ook via e-learning beschikbaar worden gesteld aan de Belgische medische gemeenschap en aan andere studenten geneeskunde van andere universiteiten. Ten slotte zal voor elke module een multiple choice worden afgenomen om de follow-up van de opleiding te evalueren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.