UZA: MRI-centrum met virtuele cockpit 

Prof. dr. Annemiek Snoeckx © UAntwerpen

Op de dienst radiologie van het UZA kunnen verpleegkundigen en medisch beeldvormers sinds kort vanaf één centrale bedieningsconsole meerdere MRI-toestellen gelijktijdig bedienen. 

Het UZA is het eerste ziekenhuis in België dat zorgprofessionals in staat stelt om meerdere onderzoeken simultaan en in de toekomst vanop afstand aan te sturen met een virtuele cockpit. “In de meest ideale omstandigheden heb je per toestel een beeldtechnoloog beschikbaar. Die vangt de patiënt op, zorgt voor een correcte positionering op de onderzoekstafel en voert vervolgens het onderzoek uit achter de console aan het toestel. Maar in het verleden werden we meer dan eens geconfronteerd met tekorten aan medewerkers door ziekte. Hierdoor kwam de continuïteit voor het uitvoeren van MRI-onderzoeken wel eens in het gedrang. Dit fenomeen zal zich in de toekomst enkel versterken, met de belangrijke tekorten van gespecialiseerd zorgpersoneel op de arbeidsmarkt. Om ons hiertegen te wapenen zijn we altijd op zoek naar een betere manier van werken zodat de verschillende teamleden zich kunnen toeleggen op taken in overeenstemming met hun competenties en interesses. Dat maakt hun werk boeiender en levert betere zorg op voor patiënten”, aldus hoofdverpleegkundige radiologie van het UZA, Filip Deferme.

Nieuw werkmodel 

“Toen we ons MRI-centrum vernieuwden, zijn we met ons team aan de slag gegaan om ons voor te bereiden op de toekomst: beeldvorming vanop afstand en slimmer omgaan met talent en rollen binnen het team”, zegt prof. dr. Annemiek Snoeckx, diensthoofd radiologie UZA. “Het virtueel aansturen van onze MRI-toestellen is daarin een belangrijke stap. Het vraagt een nieuw model op de werkvloer, en daar trainen we nu op. Het is méér dan ons slimme technologie eigen maken. Het geeft ons kansen om in de toekomst aan thuiswerk voor onze medewerkers te denken en aan samenwerken met collega’s over campussen heen. Willen we continuïteit in de zorg blijven garanderen, dan moeten we actief en inventief aan de slag gaan met het tekort aan collega’s, maar vooral ook slim en creatief omgaan met het aanwezige talent in onze zorg. De coronapandemie heeft ons met de neus op de feiten geduwd.” 

Voor de realisatie van het nieuwe MRI-park werkte het UZA samen met de firma Siemens Healthineers (producent van de MRI-toestellen en de virtuele cockpit) en de firma B-resonant . Naast de mogelijkheden om virtueel te werken, is het vernieuwde centrum uitgerust met bijkomende innovaties om het team te ondersteunen. 

“Een van de nieuwe ingebouwde technieken op basis van artificiële intelligentie, is een functionaliteit om de patiënt in de ideale positie te helpen leggen (Select&GO)”, zegt Jurgen Santy, accountmanager bij Siemens Healthineers. “Bovendien zorgen deep learning algoritmes voor beelden in hogere resolutie (Deep Resolve-technologie). Naast een optimale beeldkwaliteit, kan zo ook de duurtijd van een onderzoek worden ingekort, al is dat voor de patiënt relatief, want een derdelijns radiologisch centrum voert uit noodzaak vaak meer complexe onderzoeken uit met meer detail. Die duren doorgaans langer dan de standaard onderzoeken, maar leveren ook veel belangrijke en ziektespecifieke informatie op voor het behandelteam. Bovendien bieden de gedetailleerde beelden meer mogelijkheden voor verder wetenschappelijk onderzoek.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.