Vijfhonderd chirurgen volgen knieoperatie met robotchirurg in Sint-Truiden

Vijfhonderd chirurgen over de hele wereld hebben een knieoperatie gevolgd die in Sint-Truiden werd uitgevoerd met een robot. Het Sint-Trudo Ziekenhuis kocht twee jaar geleden als eerste Belgische ziekenhuis een Navio Robot aan die zulke operaties kan uitvoeren. (1)

Medio 2019 kon dokter Peter Bollars als eerste binnen Europa de klinische resultaten delen van het plaatsen van knieprotheses met de robot met orthopedische chirurgen van over de hele wereld. Gisteren konden 500 orthopedisch chirurgen live volgen hoe er bij een 66-jarige patiënt een nieuwe knieprothese werd gestoken met de robot. De operatie verliep vlot.

"We zijn in het Sint-Trudo Ziekenhuis zeer vroegtijdig gestart met robotchirurgie en we zien nu dat er voordelen aan verbonden zijn wat nauwkeurigheid en patiëntentevredenheid betreft en dat ook andere ziekenhuizen, in dit geval veel andere landen, willen instappen in het robotverhaal."

Robots steeds als helpers

Doktor Bollars denkt dat in de toekomst gelijkaardige robots worden ingezet op verschillende terreinen in de algemene heelkunde zal toenemen. "Het gaat niet zo over robotchirurgie die in onze plaats opereert maar die ons helpt", stelt hij.

De hele operatie werd in de operatiezaal in Sint-Truiden gefilmd met drie camera's en vanuit Londen gemodereerd door de Britse arts Dinesh Nathwani. Hij stelde tijdens de operatie ook de vragen die hij binnen kreeg via een livestream aan dokter Bollars in Sint-Truiden.

Streamen operaties minder tijdrovend

Het was de eerste keer dat er vanuit het Sint-Trudo Ziekenhuis een operatie gestreamd werd voor zo'n grote groep. "Voor het hele coronaverhaal werd er wel één op één teaching gegeven waarbij chirurgen uit andere landen naar hier kwamen om dan deze soort ingrepen te volgen. Maar nu er een reisverbod is werd er in het kader van webinars en thuiswerken overgeschakeld naar teaching op afstand."

Dokter Bollars denkt dat deze vorm van kennisoverdracht via het uitzenden van operaties over het internet ook na corona zal blijven. "Het is voor een arts een tijdrovend gegeven als hij moet reizen. Dat kost geld, zowel voor de arts en de begeleiding daarrond. Ik weet niet of het goed is om dat in zulke grote groepen te doen maar misschien wel dat chirurgen dat één op één zo kunnen volgen en op die manier meer feedback kunnen krijgen. Het zal een blijvend verhaal zijn maar niet alles vervangen. Het zal er een deel van uitmaken", aldus Bollars.

(1) Of dit soort operatie op zich echt een primeur was, is de vraag. In het UZ Gent hebben prof. dr. Jan Victor en dr. Nele Arnout zowat twee jaar geleden voor het eerst in België een totale knieprothese ingeplant met behulp van een robot. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.