ZNA bouwt "digitaal ziekenhuis" met gegevens van 1,6 miljoen patiënten

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) zet vanaf vrijdag de gegevens van 1,6 miljoen patiënten over naar een nieuw elektronisch dossier. Het ziekenhuis vermindert tijdelijk het aantal opnames en vraagt patiënten even geduld uit te oefenen tijdens de overstapfase.

Het elektronisch patiëntendossier bundelt de gegevens van alle patiënten in één digitale toepassing. Dat moet leiden tot meer veiligheid en een betere zorg. Het gaat om de grootste operatie van zijn soort ooit in een Belgisch ziekenhuis.

"Het is alsof je een nieuw ziekenhuis bouwt, maar dan digitaal", legt CEO Wouter De Ploey uit. "Na anderhalf jaar voorbereiden zijn we klaar om alle gegevens over te zetten naar één dossier per patiënt. Tot nu toe waren die verdeeld over 72 verschillende toepassingen en soms ook papieren dossiers."

Om alles vlot te laten verlopen, schroeft het ziekenhuis kort het aantal geplande opnames en operaties terug. De algemene ziekenhuiscapaciteit wordt afgebouwd van donderdag 22 september tot en met zondag 25 september. De spoeddiensten, de materniteiten, dialyse, intensieve zorg en de psychiatrie blijven wel op normale kracht werken.

Samen met netwerkpartner GZA Ziekenhuizen zijn ondertussen 8.000 artsen en medewerkers opgeleid over het digitale pakket. Bij de overstap zouden 400 specialisten van leverancier ChipSoft aanwezig zijn om eventuele problemen op te lossen.

Tijdens de overstap is de afsprakencentrale van ZNA niet bereikbaar van woensdag 21 september tot en met maandag 26 september. Dinsdagochtend 27 september om 8 uur gaat de afsprakencentrale weer open.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.