Hospitalisatieverzekering moet verplicht kosten dekken na suïcidepoging

Elke hospitalisatieverzekering moet voortaan de kosten dekken na een suïcidepoging en een vroegere poging mag geen reden meer zijn om een hospitalisatieverzekering te weigeren. Dat staat in een wetsvoorstel van Els Van Hoof (CD&V) dat donderdag unaniem werd goedgekeurd in de Kamer.

In België plegen ongeveer 2.000 mensen per jaar zelfmoord. Met 17 op 100.000 inwoners ligt het gemiddelde in ons land betrekkelijk hoger dan het EU-gemiddelde. Volgens schattingen ligt het aantal pogingen tot zelfdoding nog een pak hoger. Er is sprake van jaarlijks tussen de 22.000 en 44.000 pogingen, waarvan dat in bijna 5.000 gevallen tot hospitalisatie zou leiden.

Vandaag moet wie in het ziekenhuis belandt na een zelfmoordpoging, zelf opdraaien voor de ziekenhuiskosten. De verzekeraar komt niet tussen. "Na een suïcidepoging in het ziekenhuis belanden zorgt al voor een zware mentale klap", zegt Van Hoof. "Vaak krijgen deze mensen nadien nog een fikse rekening gepresenteerd. Gezien de vicieuze cirkel tussen armoede en psychische problemen, verergeren deze financiële zorgen nog eens de kwetsbare psychische toestand van de betrokkene." Het gaat volgens de CD&V-politica bovendien niet alleen om een financiële kwestie, maar ook om een culpabilisering.

Voortaan mogen verzekeraars die kosten dus niet meer weigeren. Daarnaast wordt het verboden bijpremies aan te rekenen of klanten uit te sluiten van bepaalde kosten voor hospitalisaties. Voor mensen die een zelfmoordpoging ondernamen was het tot vandaag ook moeilijker om een hospitalisatieverzekering af te sluiten, of er werd hen een bijpremie aangerekend. Bovendien wordt bepaald dat de verzekeringsnemer niet verplicht is om deze informatie mee te delen voor het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.