Jonge patiënte via lever aan het hart geopereerd in UZ Saint-Luc

De artsen in het Universitair ziekenhuis Saint-Luc hebben op 25 april een ongewone operatie uitgevoerd. Ze brachten ka­theters aan in het hart van een 14-jarige patiënte, via haar lever. Het gaat om een primeur in ons land, maakte het ziekenhuis nu bekend.

Het jonge meisje leed aan een hartmisvorming die dextocardie - een hart aan de rechterkant van de borstkas - combineerde met de afwezigheid van de onderste holle ader en een misvorming van de kleppen tussen de boezems en de kamers. Meer recent kreeg ze herhaaldelijk af te rekenen met hartritmestoornissen die niet met de gebruikelijke behandelingen konden worden verholpen. De operatie had tot doel om deze stoornissen te behandelen.

Wegens de complexiteit van de hartmisvorming was het niet mogelijk om de operatie via de gebruikelijke weg uit te voeren. Daarom kozen de artsen voor een alternatieve manier, via de lever. "Er waren al enkele gevallen bij volwassenen beschreven in de wetenschappelijke literatuur, maar deze procedure was nog nooit eerder uitgevoerd bij een kind", onderstreept het ziekenhuis.

De operatie nam een tweetal uur in beslag. Het meisje werd daags nadien uit het ziekenhuis ontslagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.