“Is specialist nog noodzakelijke tool om ziekenhuis te laten draaien?”

Dr. Jean-Luc Demeere, voorzitter VBS-GBS, mocht de spits afbijten op de studiedag over de nomenclatuur- en zorgorganisatiehervorming, georganiseerd door zijn vereniging afgelopen zaterdag.“ Door 56% van de VBS-leden is dit thema gekozen en het bleek een voltreffer want er waren meer inschrijvingen dan gedacht zodat we de registraties vroeger moesten afsluiten”, aldus een tevreden VBS-GBS-voorzitter. 

“Startschot voor de hervorming was de verklaring van minister Vandenbroucke dat we naar een nieuw paradigma moeten”, schetste dr. Demeere de context. “In zijn plannen – beslist buiten de medicomut om – nam de minister ook enkele nieuwe zorgberoepen en -taken  waarbij sommige verpleegkundigen zowaar voorschrijfbevoegdheden kregen.” 

Dat inspireerde dr. Demeere tot de volgende kritische karikatuur: “Vooraleer een patiënt bij een arts-specialist belandt, moet hij dus vaak eerst bij de (huis)apotheker langs, eventueel langs de psycholoog, dan de praktijkassistent bij de huisarts, vervolgens die huisarts zelf om finaal misschien tot de specialist te worden doorverwezen. Maar voor het zover is, moet de patiënt eerst wellicht nog een zorg- of basisverpleegkundige raadplegen, om dan misschien een (tele)consultatie te verkrijgen bij de specialist… “

Dat die specialist dan ook al weggezet wordt als iemand die zogenaamde ‘villageneeskunde’ beoefent, en er in het besluit over de hervorming van de eerste lijn amper aan te pas komt, was niet van die aard om het VBS-GBS gunstig te stemmen.

“Waar is het ziekenhuis gebleven in die hervormingsplannen? Is bij het nieuwe paradigma voor de specialistische geneeskunde de arts-specialist nog een noodzakelijke tool om het ziekenhuis te laten draaien?” Daarmee legde dr. Demeere de bal in het kamp van de minister.

> Dr. Philippe Devos: “Kostendeel wordt oorlogszone tussen ziekenhuis en arts.”

Frank Vandenbroucke: “Deze hervorming is existentieel voor artsen”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.