“Steeds meer interesse in klinische studies”

In de inkomhal maken patiënten, bezoekers en medewerkers vandaag, op dinsdag 21 mei, kennis met de klinische studiedienst van AZ Sint-Maarten dankzij een infostand. “Klinische studies zijn noodzakelijk om nieuwe, innovatieve behandelingen op de markt te brengen of bestaande behandelingen te verbeteren”, benadrukt Inez Mestdagh, coördinator klinische studies. “Transparant hierover in gesprek gaan met geïnteresseerden is enorm belangrijk.”

AZ Sint-Maarten beschikt over een eigen, professionele studiedienst en neemt deel aan klinische studies binnen een veilige ziekenhuisomgeving. Het aantal studies neemt de laatste jaren steeds toe. “Vanuit het ziekenhuis en de artsen is er steeds meer interesse in het opstarten van een klinische studie”, volgens dr. Muriel Lins, arts pneumologie en nauw betrokken bij de studiedienst. “Dat is ook normaal, want deze klinische studies laten ons toe om steeds meer geavanceerde zorg te bieden aan de patiënt. Op deze manier komen we meer te weten over de veiligheid, effectiviteit, voordelen en risico’s van de onderzochte behandeling.”

Verschillende disciplines zetten hun schouders onder de veilige, wetenschappelijk correcte opvolging van de vrijwilligers voor, tijdens en na de studie. “We nemen deel aan studies in diverse domeinen, waaronder cardiologie, dermatologie, endocrinologie, gastro-enterologie, gynaecologie, neurologie, oncologie, orthopedie, pneumologie, radiotherapie en vaatchirurgie”, licht Inez toe. “Ook zette AZ Sint-Maarten al in op vaccinstudies in verband met griep, COVID-19, RSV of bloedinfecties.”

Kandidaat stellen

“Indrukwekkend is dat we als regionaal ziekenhuis al sinds 2016 beschikken over een eigen Fase-1unit”, vertelt Inez trots. “Hierin testen we de veiligheid en werking van een geneesmiddel om de optimale dossering te bepalen en de tolerantie of eventuele toxiciteit te onderzoeken.”

Zowel gezonde personen als personen met een specifieke aandoening mogen zich kandidaat stellen. “Vaak merken we dat er onzekerheden of foutieve informatie speelt bij de patiënten. Daarom grijpen we vandaag de Clinical Trials Awareness Week aan om met hen in gesprek te gaan en eventuele twijfels weg te nemen”, klinkt het nog. Wie zich kandidaat wil stellen voor een toekomstige studie of meer informatie wenst, kan terecht op de website van AZ Sint-Maarten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.