Maggie De Block blikt terug en vooruit

Voormalig gezondheidsminister Maggie De Block zegt dat ze stopt met de politiek. Wel staat ze nog als lijstduwer voor Open VLD op de lijst van de Europese verkiezingen. Waarom? En hoe blikt ze terug op de Vivaldi-regering?

Als aanloop naar de verkiezingen interviewt televisiemaker Luk Alloo in een reeks tal van politici. In Het Laatste Nieuws volgt de neerslag van een interview met Maggie De Block. Enkele uitspraken.

Op de vraag: "Als je als lijstduwer voor Open VLD bij de Europese verkiezingen 100.000 stemmen behaalt, moet je toch gaan zetelen in het Europees halfrond?", houdt ze de boot niet helemaal af: "We zullen zien. Maar één ding is zeker: als ik zou verkozen worden, ga ik zeker naar Europa. Want gezondheid is een belangrijk onderwerp in Europa. Net als asiel en migratie. Dat zijn onze twee thema’s die wij voor de Europese campagne hebben uitgewerkt.”

De Block zegt dat ze zelf een voorkeur heeft om als politica vandaag actief te zijn in Europa: "Het geeft mij een boost om voor de Wereldgezondheidsorganisatie te werken. Alleen als we samenwerken, kunnen we de gezondheidsproblemen van de mensen oplossen. We hebben dat ook gezien met de aankoop van de coronavaccins bijvoorbeeld, Europa moet een vuist maken, vooruitzien, slagkracht tonen, want anders lopen de Amerikanen met de vaccins weg. Ik wilde evenwel geen lijsttrekker zijn. Ik ben 25 jaar actief in de politiek en was bijna tien jaar lid van de regering, ik wil nu de fakkel doorgeven aan jonge en enthousiaste mensen.”

Ze hoopt dat haar partij de score herhaalt van 13% stemmen zoals in 2019, "dan mogen we ongelofelijk blij zijn." Het werk van Alexander De Croo als 'coach' van Vivaldi beoordeelt ze als goed: "Hij heeft de boel bij elkaar gehouden. Het is echt wel niet voor herhaling vatbaar om ons terug 500 dagen in de kast op te sluiten om een regering te vormen. Dat zal voor een ongeziene stilstand zorgen en onnodige kosten met zich meebrengen.”

Over haar opvolger Frank Vandenbroucke zegt ze: "Ik ken Frank al van toen hij in 1999 minister van Sociale Zaken en Pensioenen was. Hij is eigenlijk niet veel veranderd. Hij pakt de zaken academischer aan, maar hij heeft de hervormingen die in het regeerakkoord stonden, goed voortgezet. Ik denk aan psychologische hulp, de reorganisatie van de zorg voor de ziekenhuizen, de bundeling van expertise en om de mensen een betere overlevingskans of levenskwaliteit geven.”

De beste ministers waarmee ze ooit heeft gewerkt, zijn voor haar Koen Geens (CD&V) en haar partijgenoten Guy Verhofstadt en Alexander De Croo. Ze acht 60% van de mensen in de politiek 'bekwaam'. Het mooiste compliment dat ze ooit kreeg, komt vaak van patiënten "die mij zeggen: ‘Maggie, dát geneesmiddel wordt terugbetaald en daardoor leef ik zo veel langer.’ Ik heb veel ingezet om innovatieve geneesmiddelen terug te betalen en dat blijkt nu echt vruchten af te werpen. Dat maakt mij heel gelukkig."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.