Personeel AZ Oostende hekelt werkomstandigheden

Enkele personeelsleden van AZ Oostende klagen de werkomstandigheden in het ziekenhuis aan. Dat meldt VRT NWS. Anonieme getuigen spreken van een toxische sfeer en een personeelstekort. Burgemeester en voorzitter van AZ Oostende Bart Tommelein (Open VLD) ontkent niet dat er enkele problemen zijn, maar nuanceert de klachten. Het AZ Oostende is een recente fusie van de ziekenhuizen Serruys en Damiaan.

Bij VRT NWS vertellen verschillende anonieme bronnen, personeelsleden, dokters en vakbondsmensen over de problemen die er volgens hen zijn bij AZ Oostende wegens de fusie. Zo zou het personeel er in grote getallen wegtrekken en is de werkdruk volgens medewerkers sterk gestegen. Daardoor is volgens medewerkers ook de kwaliteit van de zorg erop achteruitgegaan. Volgens VRT NWS zijn er o ok tal van problemen in de spoeddienst van AZ Oostende, zo blijkt uit een externe audit.

Tommelein erkent dat er enkele problemen zijn die moeten worden aangepakt na de fusie. "Ik heb begrip voor het feit dat de veranderingen moeilijk zijn en er zijn problemen die moeten worden overwonnen. Wel is de manier waarop de situatie wordt voorgesteld niet correct", zegt hij. "We zijn er nog niet, want het is een moeilijke en complexe situatie. Zo moet er van twee spoedafdelingen een spoeddienst worden gemaakt. Daar lopen inderdaad zaken fout, maar dat was al het geval bij AZ Damiaan. Dat heeft niets met de fusie te maken"

Schadeclaim?

Volgens VRT NWS hangt de stad Oostende een schadeclaim boven het hoofd. Het Serruys ziekenhuis was deel van AZ Sint-Jan Brugge, dat nu een bedrag terugeist voor de investeringen die het deed in Serruys. "Er was enkel discussie over de grootte van dat bedrag, niet over het feit dat er een som moet worden betaald", aldus Tommelein.

"Wij wilden daarover aan tafel zitten, maar tot onze verbazing werd er een gerechtelijke procedure gestart. Gisterenmorgen heeft de rechtbank besloten om de zaak door te verwijzen naar de bemiddelingskamer. Zo krijgen beide partijen de kans om tot een compromis te komen."

Eerder communiceerde het ziekenhuis op een veel positievere toon over de huidige situatie.

> AZ Oostende maakt positieve balans op na eerste halfjaar

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.