'Senior' dokters beëindigen maandenlange staking in Britse gezondheidszorg

Ervaren dokters, de zogenaamde consultants, in de Britse openbare gezondheidszorg hebben een aanbod van de regering geaccepteerd. Daarmee komt een einde aan een historische staking die bijna een jaar geleden begon in Engeland en de werking van het hele systeem heeft ondermijnd.

De regering deed vorige maand een nieuw loonaanbod aan de vakbond BMA (British Medical Association). Dat voorstel is intussen door 83 procent van de leden goedgekeurd omdat het "aanzienlijke vooruitgang" bevat, aldus de vakbond. 

De loonsverhoging, gespreid op basis van de anciënniteit van de artsen, kan volgens de Britse openbare omroep BBC oplopen tot 20 procent voor de hoogste specialisten. 

Het akkoord omvat ook een plan om het orgaan dat instaat voor de herziening van de salarissen meer onafhankelijk te laten werken en voorziet ook in de correctie van bepaalde loonverschillen tussen mannen en vrouwen. 

De Britse premier Rishi Sunak is blij met wat hij "uitstekend nieuws voor patiënten" noemt, schrijft hij op X. 

De zogenaamde 'junior doctors', de artsen-assistenten, blijven wel nog in discussie met de regering over hun loonvoorwaarden en sluiten nieuwe stakingsacties niet uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.