Steden spelen belangrijke rol in verbeteren van luchtkwaliteit

Steden hebben een belangrijke rol te spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit: 97 procent van de stadsbewoners wordt blootgesteld aan concentraties fijnstof die als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Uit onderzoek over de impact van de lage-emissiezones (LEZ) is immers gebleken dat in steden met een LEZ vervuilende stoffen sneller dalen. Dat melden de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Luchtvervuiling is het grootste milieurisico voor de gezondheid van de burgers in de Europese Unie (EU) en een van de grootste risicofactoren voor chronische ziektes. Zo'n 340 deskundigen uit 33 landen bespreken dinsdag op een internationale conferentie in Brussel hoe we de luchtkwaliteit in steden kunnen verbeteren. De conferentie wordt georganiseerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Health and Environment Alliance (HEAL). 

Volgens de deskundigen vertalen socio-economische ongelijkheden zich in een ongelijke blootstelling aan luchtvervuiling en gezondheidsproblemen in veel steden. Vooral in Brussel vormt dit volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen een uitdaging. De eerste bevindingen van een lopend onderzoek, die focussen op de impact van de lage-emissiezones (LEZ) in Brussel, Antwerpen en Gent, tonen een snellere daling van zwarte koolstof (BC), stikstofdioxide (NO2) en fijnstof sinds de invoering van de LEZ in Antwerpen (2017) en Brussel (2018) in vergelijking met steden zonder een LEZ.

Wat Brussel betreft, bevestigen deze bevindingen een eerder rapport van Leefmilieu Brussel dat aantoonde dat de NO2-niveaus langs de grote wegen van Brussel met 30 procent zijn gedaald sinds 2018. Ze wijzen ook op een vergelijkbare of zelfs nog sterkere daling van andere vervuilende stoffen. De eerste bevindingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor Brussel bevestigen opnieuw dat armere buurten de zwaarste last van de luchtvervuiling dragen, en ook dat de LEZ voor een aantal vervuilende stoffen (BC en NO2) leidden tot een snellere daling van de luchtvervuiling in die buurten. 

Volgens Xavier Brenez, directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, is de luchtkwaliteit in België verbeterd, maar is er nog veel werk aan de winkel. "De impact van luchtvervuiling op onze fysieke en mentale gezondheid is enorm, net als de kosten voor onze sociale zekerheid. We hebben initiatieven zoals de LEZ nodig om de volksgezondheid te beschermen. Het is essentieel dat luchtkwaliteit ook na de verkiezingen een prioriteit blijft in België en Europa."

De conferentie dinsdag in Brussel vindt plaats op de vooravond van de plenaire stemming van het Europees Parlement op 24 april over het triloogakkoord over de herziening van de Richtlijn Omgevingsluchtkwaliteit. "Het Europees kader voor schone lucht vormt de basis voor maatregelen op lokaal niveau. Wij vragen dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten het akkoord snel aannemen dat in triloog is bereikt", benadrukt Brenez.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.