UZ Brussel Lymfekliniek als eerste en enige Belgische centrum erkend als Center of Surgical Excellence 

6 maart is wereld lymfoedeem dag. Naar schatting lijdt 15% van alle kankerpatiënten aan lymfoedeem. Het komt voor bij 1 op 5 vrouwen die borstkanker overleven en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. De accreditatie als eerste en enige Belgische center of excellence door het Lymphatic Education & Research network bevestigt de expertise van de Lymfekliniek van het UZ Brussel, deel van de dienst Plastische Heelkunde.

Prof. dr. Alexandru Nistor, coördinator van de Lymfekliniek: “De accreditatie van ons centrum als 'Center of Surgical Excellence' door LE&RN is een erkenning van onze multidisciplinaire aanpak voor patiënten met lymfoedeem. Het getuigt van de uitzonderlijke resultaten van onze kliniek, die vanaf de grond is opgebouwd door prof. dr. Moustapha Hamdi, en onze voortdurende inspanningen om de chirurgische zorg voor onze patiënten te verbeteren."

"Deze erkenning plaatst ons prominent op het wereldwijde toneel van lymfatische zorg, naast centra zoals de Mayo Clinic, Johns Hopkins en Stanford University in de Verenigde Staten en Nij Smellinghe Hospital in Nederland, Santa Creu i Sant Pau - Clinica Planas in Barcelona en St George's, University of London in het Verenigd Koninkrijk.”

LE&RN hanteren strikte criteria voor de toekenning van accreditaties, zodat alleen instellingen die uitmunten in zowel zorg als onderzoek, worden toegelaten. De Centers of Excellence vormen een netwerk van zorgcentra voor mensen en families die te maken hebben met lymfeaandoeningen. Deze centra bieden klinische en sociale diensten, educatie voor zowel professionals als het publiek in hun respectievelijke regio's, doen onderzoek en werken samen met LE&RN lokaal en wereldwijd om het welzijn van mensen getroffen door lymfeaandoeningen en hun families te verbeteren.

Lymfoedeem komt voor bij 1 op 5 vrouwen die borstkanker overleven en heeft een grote impact op de levenskwaliteit
De ophoping van vocht bij lymfoedeem treedt op wanneer de opname, het transport, of de afvoer van lymfevocht verstoord is. Lymfoedeem kan erfelijk zijn maar kan ook optreden na bijvoorbeeld een ingreep of na bestraling.

De armen en de benen worden het vaakst aangetast, maar ook in de borstkas, in de schaamstreek of in het aangezicht kan lymfoedeem ontstaan. Patiënten die lijden aan deze aandoening ervaren niet alleen lichamelijke klachten zoals pijn en zwellingen van lichaamsdelen en risico voor infecties maar hebben ook te maken met psychosociale problemen.

Behandeling van lymfoedeem omvat manuele lymfedrainage, compressietherapie, goede huid- en nagelverzorging en oefeningen. Complete Decongestieve Therapie (CDT) is een uitgebreide aanpak die deze methoden combineert. Chirurgische opties worden overwogen wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.