Vlaamse formatie: Matthias Diependaele wordt formateur 

De Vlaamse formatie wordt opgestart met Matthias Diependaele als formateur. Dat meldt N-VA. Eerder op de dag hadden achtereenvolgens Vooruit en CD&V al hun fiat gegeven om de formatie op te starten. De startnota die informateur Bart De Wever hen dinsdag voorschotelde heeft weliswaar nog bijsturing nodig, maar vormt een voldoende basis voor de onderhandelingen.

De N-VA-voorzitter geeft het Vlaamse proces nu uit handen. Huidig minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wordt formateur. Hij krijgt de hulp van ministers Zuhal Demir en Ben Weyts en parlementslid Annick De Ridder. N-VA wijst er in haar mededeling wel op dat de selectie geen voorafname betekent op toekomstige functies. Toch maakt een formateur historisch gezien veel kans om de volgende minister-president te worden.
Matthias Diependaele (7 augustus 1979) is in de aflopende legislatuur minister van Financiën, Begroting en Wonen. Daarvoor was hij fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement.

Met 47.001 stemmen in Oost-Vlaanderen stond hij bij de jongste verkiezingen op de achtste plaats van het lijstje met grootste aantal voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement. Partijgenoten Jan Jambon en Zuhal Demir gingen hem vooraf in de rangschikking.
Omwille van zijn woonbeleid was Diependaele een van de grootste mikpunten van Vooruit in de aflopende legislatuur.
"Ik kijk ernaar uit om de komende weken een sterk Vlaams regeerakkoord te smeden met mijn partij N-VA, Vooruit en CD&V", zegt Diependaele in een eerste reactie op X.
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.