Vlaamse formatie - Trio Diependaele-Depraetere-Mahdi plant twee weken consultaties met middenveld

De partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, Vooruit, CD&V)  zullen de komende twee weken ook gesprekken voeren met een reeks middenveldorganisaties. Formateur Matthias Diependaele (N-VA) zal voor die gesprekken geflankeerd worden door partijvoorzitters Melissa Depraetere (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V). Bedoeling is om de gesprekken uit het zicht van de camera's te voeren.

Op Vlaams niveau maken de onderhandelaars van N-VA, Vooruit en CD&V zich klaar voor de inhoudelijke discussies. De voorbije dagen is er naarstig geschreven aan nota's. De afspraak is dat N-VA als grootste partij op elk domein een soort onderhandelingsnota op tafel legt, die dan de basis vormt voor de verdere onderhandelingen in de verschillende werkgroepen. In t otaal zijn er 19 werkgroepen. 

Volgens de entourage van formateur Diependaele zullen de eerste nota's maandagavond of dinsdag klaar zijn. De andere partijen, die intussen ook hun onderhandelingsteams en nota's klaarstomen,  krijgen dan twee dagen 'leestijd', waarna de werkgroepen effectief aan tafel kunnen gaan. Mogelijk kan dat vanaf donderdag. Elke partij mag maximaal vijf mensen per werkgroep afvaardigen. 

De werkgroepen worden voorgezeten door de hoofdonderhandelaars uit het N-VA-team. Meestal liggen de keuzes voor de hand. Zo zal formateur Matthias Diependaele onder meer de werkgroepen Wonen en Begroting en Financiën voorzitten. Ben Weyts zal onder andere de werkgroepen Onderwijs en Dierenwelzijn leiden en Zuhal Demir de werkgroepen Omgeving, Justitie en Klimaat en Energie. 

Die laatste zal ook de werkgroep Welzijn en Armoede leiden. Zondag liet Jean-Marie Dedecker zich bij VTM Nieuws ontvallen dat Demir "graag gezondheidszorg" zou doen. Dat ze de betrokken werkgroep gaat leiden, is echter geen claim of voorafname op die ministerpost, is te horen binnen de partij.

Parallel aan de inhoudelijke onderhandelingen gaat formateur Matthias Diependaele dus samen met partijvoorzitters Depraetere en Mahdi het middenveld consulteren. Bedoeling is om bij verschillende belangenorganisaties "te peilen naar hun verwachtingenmet betrekking tot de Vlaamse regeringsonderhandelingen.

De organisaties die op de koffie mogen bij het trio Diependaele-Depraetere-Mahdi zijn:

- De vier sectorfederaties: Agoria, Essenscia, Fevia en Fedustria

- Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP)

- Zorgnet Icuro, Verso en Vlozo

- Voka en Unizo

- Vakbonden

- Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring

- Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu

- Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het GO!

- De 5 rectoren (KUL, UGent, UA, VUB, UHasselt)

- Gezinsbond

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.