Waakzaamheidsfase Vlaams Warmteactieplan van start

Zoals elk jaar op 15 mei start vandaag de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan. Het Departement Zorg volgt tot en met 30 september dagelijks de voorspelde maximumtemperaturen en de gemeten ozonconcentraties op. Zo kunnen organisaties die werken met kwetsbare groepen, zich tijdig voorbereiden op een komende warmteperiode.

Hoge temperaturen hebben lichamelijke en mentale gevolgen voor de mens en leiden tot bijkomende ziektelast en extra sterfgevallen, zeker bij kwetsbare groepen. Lokale besturen, thuiszorgdiensten, ouderenzorgvoorzieningen, kinderopvanginitiatieven, scholen en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, ontvangen vandaag een nieuwsbrief met een oproep om nu al te starten met hun voorbereidingen op het nieuwe zomerseizoen en mogelijke warmteperiodes.

"De website www.warmedagen.be omvat een uitgebreid aanbod aan sensibiliserings- en ondersteuningsmateriaal voor organisaties die met kwetsbare groepen werken, en heel wat tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en anderen te beschermen tegen warmte. Daarnaast is het ook belangrijk om in te zetten op meer structurele acties zoals het inrichten van de (openbare) ruimte, zodat plaatsen waar mensen wonen en verblijven overdag minder opwarmen en 's nachts beter afkoelen", zegt Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Zorg.

Het Vlaams Warmteactieplan omvat niet alleen een waakzaamheidsfase, maar ook een waarschuwingsfase. De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten ze dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.