Waarom werd Axel Desmedt topman Belgische Mededingingsautoriteit?

De Begische Mededingingsautoroteit (BMA) deed de jongste tijd heel wat van zich horen in de fusie- en netwerkgolf van de ziekenhuizen. Misschien staat een en ander niet los van de moeilijkheden die opdoken rond de aanstelling van een nieuwe topman. De knoop werd eind januari doorgehakt: in het voordeel van Axel Desmedt. Het Staatsblad, dat vandaag de benoeming officieel maakt, werpt ook een licht op het selectieproces.

De benoeming had flink wat voeten in de aarde, niet het minst wegens de poltieke gevoeligheid ervan. Dat maakte dat de vorige topman, Jacques Steenbergen, het enkele jaren langer moest uitzingen na zijn pensioen. Maar op 73-jarige leeftijd gaf hij er zelf de brui aan en legde hij de bal in het kamp van de regering. Waarop al voor de derde keer een selectieprocedure startte, dit keer met succes afgerond.

Dat alles zo moeizaam verliep, kwam omdat de Franstalige liberalen eisten dat de post aan een Franstalige toekwam, maar Axel Desmedt (perfect tweetalig maar door zijn opleiding aan de VUB als een Vlaming geklasseerd), bleek met voorsprong de meest geschikte kandidaat.

Oorspronkelijk werden er na de CV-screening negen kandidaten door de examencommissie toegelaten tot het diepte-interview. Vier kandidaten trokken hun kandidatuur daarop spontaan in en dus passeerden de resterende vijf de revue. Resultaat: twee kandidaten werden door de examencommissie "geschikt" bevonden, drie kandidaten "minder geschikt".

Die twee kandidaten waren Axel Desmedt en Emmanuel Pieters (aan het hoofd van de FOD Economie). 

Beide kandidaten gaven blijk van een sterke motivatie, aldus de commissie. Ze scoorden ook sterk op het vlak van hun technische kennis van het mededingingsrecht en het mededingingsbeleid, zowel op Belgisch als op Europees vlak, en op het vlak van kennis van het economisch recht en de economie. 

Maar vervolgens helde de balans duidelijk over naar Axel Desmedt die onder meer een betere indruk naliet toen hij zijn strategische visie mocht uiteenzetten (vollediger en duidelijker dan Emmanuel Pieters). Desmedt was ook meer vertrouwd met relevante managementtechnieken voor het leiden van een groot team en bovendien een stuk sterker in de kennis van het Nederlands en Engels.

> Antwerpse fusie geviseerd met 900-miljoendrempel?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afspelen
 
 
Geluid aanzetten
 
 
 
 
 
 
LEES MEER
Topman concurrentiewaakhond wacht niet langer op regering en stapt op
Voogdijminister Pierre-Yves Dermagne (PS) startte al voor een derde keer de procedure op om een opvolger te vinden. Uit die procedure kwam Axel Desmedt - die na twee mandaten bij de Telecomwaakhond BIPT daar geen verlengingen meer kon spelen - als meest geschikte kandidaat uit de bus.
De Franstalige liberalen van de MR verzetten zich evenwel, omdat de post aan een Franstalige toekomt. De perfect tweetalige Desmedt heeft rechten gestudeerd aan de VUB en wordt daarom door de MR als een Nederlandstalige beschouwd. Voorzitter Georges-Louis Bouchez en co. schoven zelf Emmanuel Pieters, de directeur ad interim die bevoegd is voor de kmo's bij de FOD Financiën naar voren.
TIP
De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.
  
Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik
In de coulissen werd overeengekomen dat alsnog Desmedt de stok zou overnemen van Steenbergen, maar niemand durfde dat op voorhand te zeggen. In de meerderheid zijn er steeds meer spanningen, zeker nu de verkiezingen in zicht zijn, waardoor vaker de vraag rijst of politieke afspraken last minute zullen worden afgeblazen. Maar de ministerraad hakte vrijdag de knoop door. Desmedt wordt de nieuwe chef van de Mededingingsautoriteit.
Bpost
Dat zijn partner Sophie De Schrevel het hoofd van de dienst regelgeving bij Bpost is, terwijl de Mededingingsautoriteit een onderzoek voert naar belangenvermenging bij Bpost, is volgens regeringskringen geen bezwaar. 'Het punt is dat Desmedt als beste uit de selectie kwam, punt aan de lijn. 'Wat doet je partner?' vormt geen onderdeel van de selectie', klinkt het in regeringskringen.
Er wordt nog opgemerkt dat het niet ongewoon is dat rechters wier partner werkt, altijd in een mogelijke belangenvermenging kunnen terecht komen, en zich dan laten vervangen. De BMA bevestigde vrijdagavond in een persbericht de aanstelling van Desmedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.