Wandelen tegen beroerte bij AZ Sint-Blasius

Morgen 14 mei is de Europese dag van de beroerte. In AZ Sint-Blasius legt het beroerteteam dit jaar de focus op de kracht van de patiënt zelf, op de veerkracht en moed van mensen om na een beroerte het leven met zijn beperkingen terug aan te pakken. Revalidatie is mogelijk maar het is niet eenvoudig.

Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. De gevolgen zijn vaak ernstig: overlijden, blijvende verlammingen, spraakstoornissen, hulpbehoevendheid. Hoewel een beroerte op elke leeftijd kan toeslaan, treft ze vooral de oudere bevolking. Het aantal beroertes neemt door de vergrijzing dan ook toe. 

Elk jaar op de tweede dinsdag van mei heeft de Europese dag van de beroerte plaats. De focus ligt op deze dag op preventie en op het snel herkennen van een beroerte zodat snel kan gehandeld worden en hersenweefsel kan worden gered. 

Natuur op voorschrift

In AZ Sint-Blasius legt het beroerteteam dit jaar de focus op de kracht van de patiënt zelf, op de veerkracht en moed van mensen om na een beroerte het leven met zijn beperkingen terug aan te pakken. Revalidatie is mogelijk maar het is niet eenvoudig.

Eén van de nieuwe medicijnen is ‘natuur op voorschrift’. Buitenlucht is goed voor de gezondheid en stimuleert het herstel. Daarom organiseerden de beroertecoach en het team van neurologie op zaterdag 11 mei een 3,5 km lange wandeling voor de beroertezorgpatiënten en hun familie. Er waren 90 deelnemers. Na de wandeling genoten de deelnemers samen van koffie en gebak, en vooral van de mogelijkheid om met lotgenoten samen te zijn. 

“Het hoge aantal deelnemers bewijst dat mensen na een beroerte echt de nood ervaren om samen leuke momenten door te brengen, en ervaringen uit te wisselen, zegt Joke Caudron, beroertecoach. 

Zij is als gespecialiseerd verpleegkundige de motivator en begeleider van beroertepatiënten in het herstelproces. “De deelnemers genoten zichtbaar van de buitenlucht en van de kleine wandeling. Het samenzijn gaf nieuwe moed en energie om verder te gaan. Een initiatief dat we zeker zullen herhalen”.

“Een beroertewandeling maar vooral… een wandeling die beroert. De harten, de gedachten,… Mooi initiatief!” schreven deelnemers Hilde en Jan.

  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.