"Wat als over een jaar de vergunning voor ethaankraker Ineos vernietigd wordt?" (Groen)

Oppositiepartij Groen steunt de vijftien milieuorganisaties die woensdag beroep hebben aangetekend tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos in Antwerpen bouwt. "De vorige ver­gunning werd niet zomaar vernietigd. Dit project is een ramp voor mens en milieu", zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege. Ze vraagt zich af wat er zal gebeuren als ook de nieuwe vergunning vernietigd wordt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reikte begin januari een nieuwe voorwaardelijke omgevingsvergunning uit voor het Ineos-project. De Raad voor Vergunningsbetwistingen had vorig jaar de oude vergunning vernietigd omdat niet kon worden aangetoond waarom de stikstofdepositie van de kraker niet schadelijk zou zijn voor het Nederlandse na tuurgebied De Brabantse Wal.

Gisteren maakten eerst de Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant bekend opnieuw beroep te hebben aangetekend tegen de ethaankraker. 's Avonds volgden ook vijftien milieuorganisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace Belgium, Klimaatzaak en WWF Belgium.

Groen zegt de natuurverenigingen te steunen. "Door dit project zal er nog altijd massaal geboord worden naar schaliegas. Er zullen nog altijd massaal wegwerpplastics geproduceerd worden", zegt Mieke Schauvliege. Volgens haar wordt gekozen voor een vervuilend project uit het verleden, in plaats van te investeren in de toekomst. "Het zorgt bovendien voor veel gezondheidsproblemen voor de omwonenden."

Schauvliege hekelt de "dreigementen" van Ineos-ceo Jim Ratcliffe. "Hij zegt zelf in Terzake dat (premier) Alexander De Croo en (Antwerps burgemeester) Bart De Wever hem beloofd hebben alles te doen. Blijkbaar zijn democratische procedures en milieunormen voor hen niet meer dan een vervelend detail dat ze snel even zullen oplossen."

Volgens Schauvliege denken "veel experts" dat de milieuorganisaties hun slag zullen thuishalen. "De bouw van de fabriek gaat verder, juridische procedures zullen Ratcliffe en de Vlaamse regering blijkbaar worst wezen. Wat zullen ze doen als over een jaar de vergunning vernietigd wordt? Zo wordt opnieuw veel tijd verloren om te investeren in een echte duurzame transitie van onze industrie."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Robby COPPENS

    22 februari 2024

    Take a bow, Sir Jim Ratcliffe ! Een man met visie en durf !
    Welcome to Antwerp en Manchester United !