Website verzamelt meningen van gebruikers zorgvoorzieningen

Gebruikers van zorgvoorzieningen, gaande van woonzorgcentra tot kinderopvanginitiatieven en voorzieningen voor personen met een handicap, kunnen op de website waarderingsplatform.behun mening delen over de zorg, ondersteuning en dienstverlening in die voorzieningen. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid.

Op de nieuwe website waarderingsplatform.be kunnen burgers een mening of ervaring delen over hun voorziening. Dat kan aan de hand van scores en inhoudelijke feedback. 

Voorlopig wordt gestart met een proeffase en staan nog niet alle voorzieningen op het platform. Enkel organisaties die vrijwillig deelnemen, kunnen door hun gebruikers al gewaardeerd worden. 65 organisaties hebben aangegeven deel te willen nemen vanaf het begin. Daarnaast hebben ongeveer 150 organisaties aangegeven dat ze interesse hebben om deel te nemen.

Het platform wordt onafhankelijk beheerd door een consortium van organisaties. Dat consortium zal instaan voor een onafhankelijke eindredactie op de geplaatste waarderingen, zodat die voldoen aan de gebruikersvoorwaarden die op de website vermeld staan. Het gaat dan onder meer om respectvol taalgebruik.

Naast de nieuwe website die de waarderingen verzamelt, wordt specifiek voor woonzorgcentra de informatie op de Vlaamse Sociale kaart (https://www.desocialekaart.be) uitgebreid. Op die website kan iedereen, zowel burgers als zorgverleners, het hele zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel opzoeken. Die site bundelt niet alleen adres- en contactgegevens, maar bevat ook de beschrijving van het aanbod, de doelgroep, openingsuren van de zorgvoorziening,...

"De overheid beschikt over veel nuttige informatie over de zorgvoorzieningen. Die willen we zoveel mogelijk toegankelijk maken voor de burger", legt minister van Welzijn Hilde Crevits uit. "De voorbije jaren hebben we bijvoorbeeld de inspectieverslagen online gezet van de kinderopvang, woonzorgcentra en andere sectoren. Via de Sociale Kaart kon je al gemakkelijk zorgaanbieders online opzoeken. Daar voegen we nu bij elk woonzorgcentrum een fiche aan toe met basisinfo."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.