Wereldprimeur beademingstoestellen in Geel

Het ziekenhuis Geel pakt naar eigen zeggen uit met een wereldprimeur: het kan één beademingstoestel voorzien voor verschillende patiënten als noodoplossing bij covid-19. Daarbij krijgt elke patiënt zijn specifieke en geïndividualiseerde beademing. Artsen van het ziekenhuis deden sinds de start van de coronacrisis intensief onderzoek naar deze methode. Sinds kort is ze wetenschappelijk getest op levende wezens. 

Het inventieve idee ontstond bij enkele artsen van Ziekenhuis Geel, die aan het begin van de coronacrisis op de afdeling intensieve zorg al snel geconfronteerd werden met de hoge nood aan beademing van coronapatiënten. Op dat moment vreesden ze ook bij ons Italiaanse toestanden waarbij het aantal patiënten het aantal beademingstoestellen zou overstijgen.

Dokters Matthias Mergeay, Luc Janssen en Michiel Stiers kwamen met een proefopstelling, die ze filmden en op Youtube zetten. Hun video ging de wereld rond onder artsen die toen met man en macht vochten tegen de opmars van het nieuwe virus.

Het concept, dat toen theoretisch mogelijk was, is nu ook in de praktijk getest in samenwerking met universitaire centra in een erkend proefdierenlab. “Wij zijn erg blij dat we er zelf in geslaagd zijn om dit als eerste ter wereld wetenschappelijk aan te tonen”, zegt dr. Mergeay, arts op intensieve zorg.

Grote stap vooruit

“Wij wilden niet voor de onmenselijke keuze komen te staan over wie een beademingstoestel krijgt en wie niet. En dus wie een kans op overleving krijgt en wie niet. Als artsen kwamen we met een mogelijke oplossing, die na intensief onderzoek nu effectief en veilig blijkt te zijn. Dit is een grote stap vooruit in het onderzoek naar beademingstoestellen”, zegt dr. Stiers, arts op spoedgevallen.

Eén beademingstoestel, meerdere patiënten

De beademing van erg zieke covid-19-patiënten is ingewikkeld en vereist een individuele aanpak. Dezelfde identieke instellingen van het beademingstoestel aan twee verschillende patiënten aanbieden is dus verre van ideaal. In Ziekenhuis Geel vonden de drie artsen een oplossing voor dit struikelblok. Door enkele eenvoudige elementen toe te voegen, kunnen ze met één beademingstoestel een specifieke, geïndividualiseerde beademing bieden aan meerdere patiënten. Voor de innovatieve opstelling gebruiken ze materialen die beschikbaar zijn in elk ziekenhuis. Zo kan het in geval van nood, bij een tekort aan beademingstoestellen, snel geïmplementeerd worden. 

Enorme capaciteitsuitbreiding

“Het biedt een enorme uitbreiding van de beademingscapaciteit; dubbel zoveel patiënten kunnen er levensreddende beademing mee krijgen”, zegt dr. Stiers. “In ons ziekenhuis en de rest van België zijn we gelukkig op geen enkel moment in zo’n situatie terecht gekomen.” Mede dankzij de opstelling uit Geel zijn artsen wereldwijd nu in staat om op een veilige, betrouwbare en efficiënte manier meerdere patiënten te beademen met één toestel.

Nu de covid-19-pandemie zich hoe langer hoe meer uitbreidt van de westerse landen naar ontwikkelingslanden, kan deze eenvoudige opstelling daar levens redden.

Wereldwijd onderzoek

Het baanbrekend onderzoek startte bij drie artsen in het ziekenhuis van Geel en groeide uit tot een internationale werkgroep van medische specialisten en ingenieurs, onder coördinatie van Hannah Pinson van de VUB.

“In volle covid-19-pandemie hebben we als regionaal ziekenhuis een samenwerking opgestart met meerdere universitaire centra om dit onderzoek te realiseren”, zegt dr. Janssen, diensthoofd anesthesie. Zo werkten de artsen samen met prof. dr. Jan Deprest van de KU Leuven en dr. Tom Schepens van het UZA/UA, die essentiële wetenschappelijke ondersteuning gaf bij het onderzoek.

In deze video ziet u hoe dr. Stiers de opstelling toont en uitlegt.

Foto: © Ziekenhuis Geel

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.