Wereldprimeur in Maria Middelares: autotransplantatie nier met robot

Binnen de contouren van het nieuwe Health Value Space Ghent evolueert Maria Middelares naar een ‘smart’ hospital, een slimme organisatie, klaar voor de zorg van de toekomst. Sinds dinsdag 21 mei is de nieuwe da Vinci SP robot (single port) robot in gebruik, die complexe ingrepen mogelijk maakt via één enkele insnede. Afgelopen maandag pakte het ziekenhuis uit met een wereldprimeur: met de SP robot vond een autotransplantatie van de nier plaats. 

De nieuwe SP (single port) robot van Intuitive past perfect binnen de doelstelling van Maria Middelares om een patiëntgericht roboticsplatform uit te bouwen. De SP robot maakt meer complexe ingrepen mogelijk via één enkele incisie of natuurlijke lichaamsopening. Uit meer dan 400 peer-reviewed publicaties blijken de veiligheid, doeltreffendheid en uitstekende resultaten van deze vernieuwende technologie. Inmiddels bewijst de SP robot ook in Maria Middelares zijn grote meerwaarde in de praktijk. 

Ingebruikname SP-robot 

Na een trainingsperiode namen urologen dr. De kuyper en prof. dr. Decaestecker de nieuwe SP robot op dinsdag 21 mei voor het eerst in gebruik bij patiënten voor het verwijderen van niertumoren. 

Dr. De kuyper: “Met de SP robot kunnen we de voordelen van de voorgaande Da Vinci robots nog verder versterken. Dankzij de vernieuwde minimale toegangstechniek met slechts één enkele insnede kunnen we organen die dieper in het lichaam liggen, zoals de nier of prostaat, vlotter bereiken en behandelen. Deze enkelvoudige incisie minimaliseert de impact op de patiënt en bevordert een snellere hersteltijd na de operatie. We zijn verheugd te melden dat de eerste operaties succesvol zijn uitgevoerd." 

Prof. dr. Decaestecker: ”Het team in Maria Middelares kan rekenen op jarenlange robotervaring (met onder meer zo een 2.500 robotgeassisteerde nier- en prostaatoperaties). We zijn ook heel dankbaar voor de begeleiding die we kregen bij onze eerste operaties van prof. dr. Richard Link (Baylor College of Medicine, Houston, Texas) en prof. dr. Simone Crivellaro (University of Illinois Chicago). Ook danken we Intuitive Surgical Inc (Sunnyvale, CA, USA) voor de samenwerking, en in het bijzonder Louis Ryckembush voor de ondersteuning in het innovatielab. Zo kunnen we onze eigen expertise op een veilige manier naar een steeds hoger niveau brengen ten bate van de patiënt.” 

Wereldprimeur bij jonge vrouw met complex ureterletsel 

Op maandag 27 mei voerde uroloog prof. dr. Decaestecker een wereldprimeur uit: voor het eerst werd de SP robot gebruikt voor een autotransplantatie van de nier, volledig binnen in het lichaam, bij een jonge vrouw (18 jaar) met een complex ureterletsel, bij wie de urineleider tussen nier en blaas eerder zwaar beschadigd raakte. De beste oplossing voor de jonge patiënte bleek het groot defect in de urineleider te overbruggen door de nier ter verplaatsen (dichter bij de blaas, autotransplantatie). 

Prof. Decaestecker: “Nieuw is de combinatie van de transplantatie in het lichaam met het feit dat er dankzij de da Vinci SP robot, die slechts 1 robotarm heeft, slechts één insnede plaatsvindt in plaats van zes tot acht. Dat vermindert de impact en zal naar verwachting ook het herstel vlotter laten verlopen. Bijkomend voordeel is dat we de ingreep volledig buiten de buik kunnen uitvoeren en de patiënt in een natuurlijke houding plat op de rug kan blijven liggen. Bij de da Vinci Multiport dienden de robotarmen gepositioneerd te worden langs maag en darmen, waardoor de patiënt in een veel minder comfortabele houding geopereerd werd, en er bovendien ook meer risico’s waren op complicaties aan de darmen.” 

De techniek van autotransplantatie heeft prof. dr. Decaestecker volledig in de vingers: al sinds 2017 (toen een Europese primeur) doet hij dergelijke operaties met behulp van de da Vinci Multiport robot die beschikt over vier robotarmen. 

Wat brengt de toekomst? 

Met de uitbouw van een roboticsplatform wil Maria Middelares de inzet van robots in de organisatie maximaal stroomlijnen. Robots bewijzen hun nut voor verschillende soorten van ingrepen, zowel binnen de weke-delenchirurgie als voor orthopedische ingrepen. Naast de SP robot blijft ook de da Vinci Multiport robot van groot belang. Daar waar de SP vooral gebruikt zal worden voor nier- en prostaatoperaties, blijft de MP robot vooral van belang voor onder meer blaasoperaties. 

Chief innovation officer dr. Ameye: “In onze organisatie gaan we voluit voor de beste technologie in combinatie met een doorgedreven follow-up. Aan de hand van (big) data-analyse gebaseerd op een veelheid aan uniforme gegevens brengen we de kwaliteit van zorg in kaart. Zo kunnen we verbeterpunten definiëren en onze zorg steeds verder optimaliseren. Value-based healthcare leveren is onze voornaamste drijfveer.” 

Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.