Zelenski herdenkt kernramp Tsjernobyl en waarschuwt voor nieuw nucleair risico

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gewaarschuwd voor het risico op een nucleair incident als gevolg van de Russische bezetting van de kerncentrale van Zaporizja. Hij deed dat naar aanleiding van de 38ste verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl.

Het Russische leger bezet al meer dan twee jaar grootste kerncentrale van Europa, in het zuiden van Oekraïne. Die produceerde vroeger zowat 20 procent van de elektriciteit van het land.

"Al 785 dagen houden Russische terroristen de energiecentrale van Zaporizja in gijzeling. Het is aan de hele wereld om druk uit te oefenen op Rusland om de centrale te bevrijden en terug te geven aan Oekraïense controle. Het is de enige manier om nieuwe rampen te voorkomen", aldus Zelenski op X. 

Daarmee verwees hij naar de kernramp van Tsjernobyl, vandaag exact 38 jaar geleden. Op 26 april 1986, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, ontplofte een reactor van de centrale, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Kiev. 

Het nucleaire ongeluk wordt beschouwd als het ergste in de geschiedenis. Naast sterfgevallen leidde de ramp ook tot andere gezondheidseffecten, omdat heel wat gebieden in Europa getroffen werden door radioactieve straling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.