"Ziekenhuizen omzeilen verbod op duurdere scans" (ziekenfondsen)

Het verbod dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) invoerde op supplementen voor zware medische beeldvorming krijgt een 'pervers effect'. Ziekenhuizen voeren opzettelijk scans buiten de kantooruren uit om extra te kunnen aanrekenen. Ziekenhuizen mochten volgens het verbod wél nog supplementen aanrekenen als de scan wordt afgenomen buiten de kantooruren én medisch niet hoogdringend is. Resultaat: sommige patiënten worden zonder het goed te weten ingepland buiten de kantooruren.

Dat schrijft Het Nieuwsblad. De inplanning gebeurt vaak onder het voorwendsel dat de patiënten anders lang moeten wachten op hun scan.

De ziekenfondsen kregen daar tientallen klachten over. "Daarom hebben we met alle ziekenfondsen een brief verstuurd naar de ziekenhuizen om hen te wijzen op de nieuwe wetgeving die volgens ons niet door alle ziekenhuizen even goed wordt nageleefd", zegt CM-topman Luc Van Gorp. 

"Men maakt patiënten wijs dat ze nu lang moeten wachten op een scan, vanwege het verbod op supplementen. Dat is de wereld op zijn kop", reageert Vandenbroucke. Hij probeerde misbruik te voorkomen door op te leggen dat een scan buiten de kantooruren alleen kan op vraag van de patiënt. De ziekenhuizen moeten ook hun patiënt goed informeren over de financiële gevolgen.

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro zegt voorstander te zijn van het schrappen van de supplementen. "Maar dan moet dat kaderen in een brede ziekenhuishervorming." Het is een vaak gehoorde kritiek dat Vandenbroucke eerst de supplementen aanpakte zonder het bredere financieringsvraagstuk op te lossen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.