ZOL en Jessa erkend in strijd tegen obesitas bij kinderen

Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en Jessa Ziekenhuis gaan ieder van start met een gespecialiseerd centrum om obesitas bij kinderen te bestrijden. Beide Limburgse ziekenhuizen zijn door minister Vandenbroucke erkend als Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC). Hoofddoel is om - tegen een absolute minimumkost en in nauwe samenwerking met de diverse zorgverleners uit de verschillende zorgniveaus - zorg op maat aan te bieden aan kinderen met obesitas. 

Steeds meer jongeren in ons land kampen met overgewicht. 20 procent is te zwaar en van hen heeft 6 procent obesitas. Met alle gevolgen van dien want zowel op lichamelijk als op mentaal en sociaal vlak kan de impact enorm zijn. 

Om de strijd tegen kinderobesitas aan te gaan, werden 21 PMOC’s opgericht waarvan dus twee in Limburg. Kinderen en hun omgeving zullen er begeleid worden door een multidisciplinair team met bijzondere expertise in kinderobesitas. Elk team bestaat uit een kinderarts, een diëtiste, een sociaal werker, een psycholoog en een kinesitherapeut. Samen met een zorgcoördinator (een lid van het team) zorgen ze voor een behandelplan op maat voor iedere jonge patiënt. 

“Om obesitas te bestrijden is een multidisciplinaire aanpak absoluut noodzakelijk” verduidelijkt dr. Nele Reynaert, kinderendocrinoloog in ZOL. “De vijf actoren die in het ziekenhuis multidisciplinair zullen samenwerken, plegen geregeld overleg over iedere casus en koppelen terug naar de huisarts. Op die manier wordt het behandelplan van elk kind van dichtbij opgevolgd en bijgestuurd waar nodig.” 

Ieder PMOC richt zich op kinderen en jongeren van 2 tot en met 17 jaar. 

Dr. Goele Smeets, kinderendocrinoloog in Jessa: “In principe is het de huisarts of kinderarts die doorverwijst. Om in aanmerking te komen voor een behandeling door een PMOC moet het kind een EOSS-P(*) 2 of 3 score halen. Enkel een afwijkende BMI is niet voldoende. De kost die aangerekend wordt voor het hele traject blijft tot een minimum beperkt.” 

Voor de raadpleging bij de kinderarts betaalt de patiënt enkel het remgeld of persoonlijk aandeel. Voor de verdere multidisciplinaire begeleiding in het PMOC betaalt de patiënt helemaal niets. De derdebetalersregeling is hier van toepassing. 

In het eerste jaar wordt gemikt op 5.000 kinderen en jongeren met (ernstige) obesitas die van dit aanbod door de PMOC’s gebruik kunnen maken. De regering trekt 11 miljoen euro uit voor het geheel van de maatregelen. 

(*) DE EOSS-P maakt een inschatting van obesitas op basis van breed gezondheidsrisico, niet op basis van BMI. 

> Hoe zorgkwaliteit van nieuwe obesitascentra meten?

> Obesitas bij kinderen en jongeren: naar een zorgmodel

> Zorgtraject in het kader van obesitas bij kinderen

> “Laat kinderen met obesitas niet jarenlang aanmodderen in eerste of tweede zorglijn"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.