173 bedrijven -ook ziekenhuizen- krijgen boete omdat te veel personeel ziek is

173 bedrijven hebben een boete gekregen omdat te veel personeelsleden ziek zijn. Dat heeft de federale overheid 1,38 miljoen euro opgeleverd, blijkt uit cijfers die PVDA-Kamerlid Mario Van Hees opvroeg bij minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Vooral poetsbedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra kampen met een grote personeelsuitval, schrijft Het Laatste Nieuws.

België telt een half miljoen langdurig zieken. Volgens de voorspellingen van het Planbureau zal die groep tegen 2035 aangroeien tot 600.000 mensen. Om die evolutie een halt toe te roepen, lanceerde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke in 2022 een plan om langdurig zieken sneller naar de werkvloer te begeleiden, schetst Het Laatste Nieuws. Daarin nam hij ook bedrijven met veel langdurig zieken in het vizier: zijns inziens is er daar iets mis met de bedrijfscultuur. Daarom ging de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) na of de langdurige personeelsuitval bij één werkgever hoger ligt dan bij andere bedrijven in dezelfde sector en het algemene gemiddelde.

Bij 173 bedrijven liep het aantal langdurig zieken vorig jaar inderdaad de spuigaten uit. Zij kregen daarom een boete in de bus, goed voor 1,38 miljoen euro, geld dat volledig vloeit naar fondsen om te werken aan preventie. Nog eens 290 werkgevers kregen een waarschuwing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.