Aanbevelingen anesthesiologen voor "milieuzorg" in operatiekwartier

Ziekenhuizen hebben ook een rol te spelen in de aanpak van de milieucrisis. Met dit in het achterhoofd doet de Belgische Vereniging voor Anesthesie en Intensieve Zorg (BeSARPP) aanbevelingen over het gebruik van bepaalde halogeenhoudende middelen, vluchtige anesthetica die bedoeld zijn om door patiënten te worden geïnhaleerd en die bijdragen tot het broeikaseffect.

Anesthesiologen gebruiken dagelijks halogeenhoudende middelen in hun werk. Wetenschappelijke literatuur heeft aangetoond dat sommige specifieke agentia aanzienlijk bijdragen aan het broeikaseffect: "Desflurane" en lachgas.

"Het eerste kan gemakkelijk vervangen worden door andere anesthetica die net zo effectief zijn. Terwijl het laatste middel essentieel blijft in sommige pediatrische gevallen, bestaan er alternatieven voor volwassen patiënten. Het is ook aangetoond dat het gebruik van lachgas in de operatiekamer gepaard gaat met aanzienlijke verliezen", legt BeSARPP uit.

BeSARPP beveelt daarom aan om het gebruik van desflurane in de anesthesiepraktijk definitief stop te zetten, het gebruik van lachgas te beperken tot bepaalde specifieke gevallen en het aantal operatiekamers dat is uitgerust om lachgas te leveren, te verminderen.

Deze eenvoudige maatregelen zijn "in overeenstemming met de Europese aanbevelingen" en "zullen de impact van de anesthesiepraktijk op het milieu in België aanzienlijk verminderen", aldus BeSARPP.

Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet zou de gezondheidssector verantwoordelijk zijn voor 4,4% van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2020.

> Anesthesiologen: hald miljoen voor vermindering uitstoot anesthesiegassen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.