Afschaffing ziektebriefje leidt niet tot meer ziektedagen bij ambtenaren

De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag afwezigheid, heeft bij de federale ambtenaren niet geleid tot meer ziektedagen, wel integendeel. Wel waren er iets meer mensen voor één dag ziek. Dat blijkt uit cijfers van Medex. Voor minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) zijn ze aanleiding om haar pleidooi voor de uitbreiding van de maatregelen op tafel te leggen bij de begrotingsonderhandelingen.

Sinds ruim anderhalf jaar hoeven werknemers in grote bedrijven tot drie keer per jaar geen ziektebriefje meer in te dienen voor één dag afwezigheid. De maatregel geldt ook voor federale ambtenaren. Vicepremiers Petra De Sutter en Frank Vandenbroucke (Vooruit) breken al langer een lans voor de uitbreiding van de afschaffing. Cijfers van federale instelling Medex bieden haar munitie om dat voorstel kracht bij te zetten.

"We zien nu dat het aantal ziektedagen bij het federale overheidspersoneel daalt sinds dat ze dat drie keer per jaar kunnen doen. In totaal zijn er minder ziektedagen genoteerd bij de federale overheid in de eerste helft van 2023. Begin 2023 was 6,95 procent van het personeel ziek. In 2022 was dat 7,3 procent", weet minister De Sutter. Er waren wel iets meer mensen voor één dag ziek: 4,8 procent in 2023, tegenover 3,6 procent in 2022. 

"Als  je het ziektebriefje afschaft voor korte duur zijn mensen minder lang ziek. Ze voelen zich beter na 1 of 2 dagen en komen terug werken, terwijl artsen vaak veiligheidshalve een langere termijn voorschrijven. Het is ook goed dat mensen kort wegblijven van het werk, want zo besmetten ze minder andere mensen", legt ze uit. 

Met haar voorstel wil ze tegemoetkomen aan een klacht van huisartsen, die door het uitschrijven van attesten te weinig tijd overhouden voor hun patiënten. Ook zou de uitbreiding geld uitsparen, dat elders kan worden ingezet.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, ziet het voorstel om tot drie keer drie dagen ziekte toe te laten zonder ziektebriefje van een arts niet zitten. "Voor Voka kan er geen sprake van zijn om de vrijstelling van het aantal ziektedagen zonder doktersbriefje verder uit te breiden. Een ziektebriefje nodig of niet? Laat die beslissing over aan de werkgevers zelf, elke werkplek is anders. Het is niet aan de overheid om op te leggen vanaf wanneer een doktersbriefje nodig is", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka.

Ook werkgeversfederatie VBO noemt een uitbreiding "onbegrijpelijk". En oppositiepartij N-VA reageert erg kritisch op het voorstel. "We moeten inderdaad nadenken over meer efficiëntie in het beleid hierover, maar of drie keer drie baaldagen in plaats van drie keer één baaldag een besparing zal opleveren, betwijfelen we toch sterk", zegt Kamerlid Wim Van der Donckt. "Een efficiënt verzuimbeleid is meer dan het uitbreiden van het aantal ziektedagen zonder medisch attest. Een tip: waarom niet de ziekte- en invaliditeitsverzekering ambtenaren harmoniseren met die van werknemers?"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.