Asielfunctie ziekenhuizen plots op de agenda

De vraag van Frank Vandenbroucke (Vooruit) om ziekenhuizen in te schakelen voor asielzoekersopvang, trekt een grote (politieke) discussie op gang. Bij Margot Cloet, CEO Zorgnet-Icuro, valt de vraag op een koude steen. Marcel Van der Auwera (Diensthoofd Dringende Geneeskundige en Psychosociale Hulpverlening FOD VVVL), heeft toch al weet van enige interesse bij sommige ziekenhuizen. In Antwerpen duelleren Bart De Wever (N-VA) en Bogdan Vanden Berghe (Groen) hierover.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stuurde een brief gestuurd naar alle erkende ziekenhuizen in België om te vragen of er ruimte is om deze winter asielzoekers op te vangen. In zijn brief aan de ziekenhuisdirecteurs preciseert de minister dat het gaat om gebouwen, afdelingen of gangen die gescheiden kunnen worden van de patiënten. Zo kan wie verzoekt om internationale bescherming, snel - en tijdelijk want ten laatste tot de zomer van 2024 - worden opgevangen. Die maatregel moet helpen om het Winterplan opvang asielzoekers te ondersteunen.

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro toont wel begrip voor de vraag maar ziet deze oplossing helemaal niet zitten. Volgens haar is er geen plaats en moeten ziekenhuizen zich kunnen focussen op zorgverlening, liet ze weten aan VRT. "Er zijn weinig ziekenhuizen die leegstaande gebouwen of gangen hebben. En als dat al zo is, is dat meestal "omdat ze niet meer voldoen aan bepaalde normen. Ze zijn bijvoorbeeld niet meer verwarmd of aangesloten op de elektriciteit. Ze zijn meestal klaar om afgebroken te worden."

Bovendien: "We zitten al met een personeelstekort en we staan voor de winter. Dat is een periode waarin we door de vele infectieziektes aan een hoog tempo moeten werken. We hebben een navraag gedaan, maar we hebben nog geen antwoord gekregen van een ziekenhuis dat zegt plaats te hebben. We zullen alleszins nog bevragen wat de mogelijkheden zijn en in gesprek gaan met de minister.""

"Compleet naast de kwestie", reageert Vandenbroucke dan weer. "We vragen helemaal niet om ziekenhuispersoneel in te zetten."
 
Leegstaande plaatsen
"De federale regering is op zoek naar leegstaande plaatsen", reageert minister Vandenbroucke. "De vraag is helemaal niet om ziekenhuispersoneel in te zetten. Dat zou maar al te gek zijn. De reactie van Margot Cloet is daarom compleet naast de kwestie."

Blijkbaar is er toch al een kleine opening geschapen, meent Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de overheidsdienst Volksgezondheid. Hij coördineert de oproep naar de ziekenhuizen . Volgens hem zijn er toch al enkele plaatsen - een 80-tal - gevonden. Het gaat dan om ziekenhuizen die onlangs verhuisd zijn. "Daar zijn dus gebouwen of vleugels die vandaag leegstaan, maar waar tot enkele weken geleden patiëntenzorg werd gegeven." Van der Auwera geeft wel toe dat het om niet zoveel plaatsen gaat. Alleszins is het aanbod doorgegeven aan FedAsil.

Wie recent verhuisde ziekenhuizen zegt, denkt in de eerste plaats aan de grootscheepse verhuizing van het Antwerpse Stuivenberg naar ZNA Cadix. Maar iedereen herinnert zich nog dat voor de verhuizing al stroomvoorzieningsproblemen opdoken in het oude gebouw dat na 140 jaar sloot. Alvast burgemeester De Wever is absoluut niet bereid om daar asielozoekers op te vangen "voor zover ik daarover kan beslissen", luidt het. En: "Antwerpen is volgens cijfers nu al de meest gastvrije stad. We hebben al gegeven." Schepen van Antwerpen en partijgenote Els van Doesburg (N-VA) bevoegd voor de zorginstellingen op haar grondgebied, is formeel in Het Laatste Nieuws: "Ik lees hierin een wanhoopspoging in de federale zoektocht naar opvangplaatsen."

Blijkbaar is dit thema al een voorzet voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, want Bogdan Vanden Berghe (voorzitter Groen Antwerpen) is het niet eens met het standpunt van De Wever: "Stuivenberg kan zeker dienen als - weliswaar tijdelijke - oplossing voor de opvang van asielzoekers", spreekt hij de Antwerpse burgemeester tegen.

En hoe reageert het betrokken ziekenhuisnetwerk GZA-ZNA zelf? 

Astrid Schoenmaeckers (GZA) ziet het praktisch moeilijk haalbaar: de bezetting van de bedden wijzigt voortdurend en zeker in de wintermaanden is het doorgaans krap. "Zeker dan moeten we al onze bedden operationeel houden", luidt het. Eenzelfde geluid bij Tom Van de Vreken, woordvoerder van ZNA, die aangeeft dat er weinig marge bestaat.

Langs Franstalige kant (Gibbis, Santhea) blijkt er evenmin veel animo te bestaan om in te gaan op de vraag van de minister.

 > Antwerps ziekenhuis kampt met stroomonderbreking
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.