AstraZeneca zet mee schouders onder natuurpark

AstraZeneca zet samen met het Strategisch Project Zennevallei, Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Overheid de schouders onder natuurpark Ruysbroeckveld in Sint-Pieters-Leeuw. Het heeft vlakbij een vestiging. Het wordt geen klassiek bos, maar een mooi park met een oppervlakte van 5 ha met o.a. speelzones en een Finse looppiste.
Zo wil het internationaal farmabedrijf het belang van “propere” lucht in dichtbevolkte buurt in de aandacht te brengen. Voor het aanplanten van dit natuurpark krijgt de gemeente dus onder meer steun van farmabedrijf AstraZeneca. Vandaag staken de medewerkers namelijk zelf de schop in de grond tijdens een grootschalige aanplantactie. Een dag later, op zaterdag 2 december, zullen ook buurtbewoners de laatste bomen een nieuwe thuis geven. Zo komen er 3.000 bomen in het natuurpark Ruysbroeckveld.

Het nieuw te creëren natuurpark is een samenwerking met Forest Fwd, dat gespecialiseerd is in bedrijfsbossen, en met het Strategisch Project Zennevallei dat meer groen wil creëren tussen huizen en bedrijven. Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, is alvast positief met de aftrap van het project.

Met deze stap wil AstraZeneca het bewustzijn vergroten rond het belang van een goede luchtkwaliteit in onze steden. Wereldwijd voldoet slechts 3% van de steden aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO, en België kent een hoog aantal mensen met longziekten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een toename van 10% natuur binnen 1 km van een woonomgeving de gezondheidskosten per inwoner fors kan verminderen.

“Onze toewijding reikt veel verder dan onze geneesmiddelen”, zegt Keira Driansky, Country President van AstraZeneca BeLux. “We hebben duurzaamheid in elk aspect van onze organisatie geïntegreerd. Een dagelijkse dosis natuur - of het nu een lange boswandeling is of een ontspannen wandeling in een naburig park - is een perfect voorbeeld van een makkelijke én krachtige manier om ons algemene welzijn te verbeteren. Daarom willen we mee aan de kar trekken en realiseren we dit stedelijk natuurpark.”

Het toekomstige natuurpark Ruysbroekveld ontving ook belangrijke financiële steun voor het aankopen van de gronden vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister van natuur Zuhal Demir: “Dit natuurpark is een van de laureaten van de projectoproep voor meer toegankelijk groen in de Groene Rand. Daarmee ondersteun ik samen met minister van Vlaamse Rand Ben Weyts projectvoorstellen waarmee we het groene karakter van dichtbevolkte gebieden zoals hier in Ruisbroek bevorderen. De druk op de open ruimte is in de Vlaamse Rand groot, en met de projectoproep willen we onder meer de aankoop van gronden ondersteunen waarmee we die schaarse groene ruimte vrijwaren en de leefbaarheid bevorderen.”

Foto: (c) Forest Fwd. 

 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.