Belgen volgens Oeso meest tevreden over gezondheidszorgsysteem

De Belgen blijken naast de Zwitsers het meest tevreden over de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten. Dat zegt de Gallup World Poll die de Oeso vermeldt in zijn omvangrijk rapport 'Health at a Glance'.

Nationale gezondheidszorgstelsels of sociale ziektekostenverzekeringen waren meestal de financieringsregelingen om universele gezondheidsdekking te bereiken. Enkele landen (Nederland en Zwitserland) bereikten universaliteit door verplichte particuliere ziektekostenverzekeringen, ondersteund door overheidssubsidies en strenge regelgeving over de omvang en diepte van de dekking.

Tevredenheid boven 90%

De Gallup World Poll peilt naar burgertevredenheid met de gezondheidszorg. Hoewel contextuele en culturele factoren de antwoorden op de enquête beïnvloeden, kunnen de meningen van de burgers op basis van dezelfde enquêtevraag worden vergeleken. In 2022 was gemiddeld 67% van alle OESO-landen tevreden over de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten. Zwitsers en Belgen bleken het meest tevreden (90% of meer), terwijl burgers in Chili, Colombia, Hongarije en Griekenland de minste kans hadden om tevreden te zijn (minder dan 50%).  

Van de 28 OESO-landen met recente vergelijkbare gegevens hadden er 11 een aanvullende particuliere verzekering voor meer dan de helft van de bevolking in 2021. Aanvullende verzekeringen om de kosten te dekken worden veel gebruikt in België, Frankrijk en Slovenië (meer dan 90% van de bevolking). 

Meer aanvullende particuliere ziektekostenverzekeringen

In de afgelopen tien jaar is de bevolking die gedekt wordt door een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering toegenomen in 20 van de 24 OESO-landen met vergelijkbare gegevens. Tal van factoren bepalen hoe aanvullende particuliere ziektekostenverzekeringen evolueren, met name de mate van hiaten in de toegang tot door de overheid gefinancierde diensten en overheidsinterventies gericht op particuliere ziektekostenverzekeringsmarkten.

Nog enkele andere highlights:

  • er waren minder sterfgevallen gecorrigeerd voor nationale bevolkingsgroei vergeleken met het vijfjaarsgemiddelde (2015-2019) in Luxemburg, Zweden, Hongarije, Ierland, de Slowaakse Republiek, België, Roemenië, Israël, Slovenië en Tsjechië.
  • Vroegtijdige diagnose en behandeling verhogen de overlevingskansen. Dit verklaart gedeeltelijk waarom bijvoorbeeld landen zoals Australië en België benedengemiddelde sterftecijfers hebben ondanks een relatief hoge incidentie van kanker.
  • De sociaaleconomische verschillen zijn ook groot: gemiddeld in alle OESO-landen meldt 43% van de mensen in het laagste inkomenskwintiel een langdurige ziekte of gezondheidsprobleem, vergeleken met 27% van de mensen in het hoogste inkomenskwintiel. Deze inkomenskloof is het grootst in Litouwen, België, Estland enIerland, waar mensen in het laagste inkomenskwintiel 2 keer of meer kans hebben om minstens één langdurige ziekte of gezondheidsprobleem te hebben dan mensen in het laagste kwintiel.

Meer over het rapport vindt u hier.

> Honoreringsniveau artsen: recentste Oesocijfers

> Hoe scoort België in Oeso voor consultaties?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jozef GOBERT

    14 november 2023

    Ondanks de tekortkomingen leek onze gezondheidszorg vrij behoorlijk te functioneren.
    Het is mooi dat uitgerekend vanaf vandaag politici ingrijpen in een algemeen aanvaard richtlijnenmodel.
    Justitie en Onderwijs begaven al. Ik neem aan dat een bastion van zelfregulatie een doorn in het oog moet zijn van machtspolitici. Hopelijk ondervindt het overgrote deel van de bevolking, de gezonden, niet al te veel nadeel van de bemoeienissen van onze minister

  • Bart Lelie

    13 november 2023

    Als die oude minister Vandenbroucke nog lang aanblijft, zal dit hier rap gedaan zijn.
    Zijn visie op gezondheidszorg, die trouwens elders al lang verlaten wordt, zal zorgen voor een tweesporen zorg en wachtlijsten van jewelste.
    Het principe van conventie en vrij beroep uithollen zal heel wat schade aanrichten, maar ja, het is korte termijnvisie in een politiek klimaat zonder enige zin van verantwoordelijkheid. Wat willen we?