België blijft donkerrood op Europese coronakaart

Donkerrood wint alweer terrein op de Europese coronakaart. In totaal staan nu 132 regio's op donkerrood ten opzichte van 119 vorige week. Alleen in Spanje, Italië en Roemenië zijn nog enkel oranje regio's. België blijft donkerrood.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. Het gaat nu om de periode van 22 november tot en met 5 december. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Europa telt op de huidige kaart nog slechts vijftien oranje zones. Het gaat dan onder meer om de Finse regio Åland, maar ook Extremadura en Cantabrië in Spanje, de Italiaanse regio's Apulië, Sicilië, en Umbrië, de Franse overzeese gebieden Guadeloupe/Saint Martin, Frans-Guyana, Réunion en Mayotte en het Roemeense Zuidwest-Oltenië.

België blijft donkerrood op de nieuwe Europese coronakaart, net als onder meer Nederland, grote delen van Frankrijk en Duitsland en zo goed als heel Oost-Europa, met uitzondering van Roemenië en Bulgarije.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land. 

In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. De Belgische overheid past nieuwe kleurencodes telkens toe op zaterdag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.