Bijna vier op de tien Belgische werknemers zijn geen enkele dag per jaar afwezig door ziekte. Vooral 45-plussers zijn veel minder vaak ziek dan hun jongere collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van de preventiedienst Mensura bij 60.000 werknemers, schrijft De Tijd.
40,8 procent van wie ouder is dan 45 is geen enkele dag ziek, terwijl dat maar 33,5 procent is bij wie jonger dan 45 jaar is. "Jongeren melden zich vaker ziek, maar dan wel voor minder lange periodes", zegt verzuimexpert Bart Teuwen van Mensura. Dat heeft te maken met hun leeftijdsfase. Het zijn vaak mensen met jonge kinderen, die al eens sneller ziek zijn en hun ouders besmetten. We zien ook dat jongeren vaak nog sportief actief zijn, waardoor blessures tot uitval kunnen leiden."
Wie zijn job flexibel kan invullen en veel autonomie heeft, meldt zich minder snel ziek. Zo scoren kaderleden het hoogst op nulverzuim (51,2 procent), gevolgd door bedienden (37,2 procent). Hoe zwaarder een job fysiek is, hoe meer risico er is op uitval. Bij arbeiders is er sprake van 30,3 procent nulverzuim.
Daarnaast zag Mensura een genderkloof. 41,1 procent van de mannen nam geen enkele dag ziekteverlof op, terwijl dat cijfer bij vrouwen met 32,1 procent een pak lager lag. "Enerzijds is er uitval die te wijten is aan vrouwgebonden klachten, zoals de menopauze of problemen bij een zwangerschap", zegt Teuwen. "Anderzijds werken vrouwen ook vaker in sectoren die slechter scoren op het vlak van ziekteverzuim, zoals de gezondheidszorg of het onderwijs."
Mensura stelt dat werknemers in de financiële energie- en ICT-sector het vaakst een verzuimvrij jaar melden. Dat ligt echter het laagst bij mensen die werken in de gezondheidszorg, de maatschappelijke dienstverlening, de kunst- en cultuursector en het onderwijs.
"Sectoren met een hoog nulverzuim kenmerken zich door voorspelbare werkomstandigheden, hoge autonomie en sterke aandacht voor preventie", aldus Teuwen. "In sectoren met laag nulverzuim, zien we dan weer een hoge werkdruk, emotionele belasting en beperkte regie over het eigen werk. Dat vergroot de kans op gezondheidsklachten en verlaagt de drempel tot verzuim."
Hoe mensen zich voelen, heeft ook een aanzienlijke impact, aldus nog Mensura. Werknemers die van plan zijn om hun job te verlaten, melden zich vaker ziek, klinkt het. Hoe sterker die intentie, hoe lager het nulverzuim. Ook mentale veerkracht speelt mee: wie veerkrachtig is, blijft vaker een heel jaar ziektevrij (39,8 procent) dan wie dat niet is (28,3 procent), klinkt het.
"Waardering, ontwikkelmogelijkheden en sociale verbondenheid spelen een grote rol in motivatie", aldus nog Teuwen. "Wanneer medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen, blijven zij betrokken en energiek. Investeren in persoonlijke groei en een sterke teamcultuur werkt dus versterkend voor nulverzuim."